Външният министър Екатерна Захариева е разпитана вчера по сагата с Пламен Бобоков. Тя е заявила, че шефът на "Приста ойл" е опитал "да влияе доста осезателно върху външнополитическия живот на страната", като е искал среща с нея.

Това обяви днес прокуратурата пред Апелативния спецсъд, където се гледа на втора инстанция мярката за неотклонение на Пламен Бобоков.

От изказването на прокурорите стана ясно още, че такава среща е била осъществена в МВнР. А всичко било "продиктувано от желанието му да бъдат назначени конкретни лица, подкрепяни от него за посланици в страни, където той има бизнес интереси".

Нещо повече - от думите на прокурор Елена Брезашка пред медиите стаа ясно, че Захариева е заявила още, че президентската институция опитала да се меси в избора "по един много елегантен начин". Тя не пожела да коментира какво е "елегантен начин" по смисъла на наказателните закони.

Адвокатката на Бобоков Ина Лулчева пък заяви, че е потресена от това, което чува. И че е нормално бизнесмени да искат среща с администрацията по въпроси, които ги интересуват.

"Прокуратурата обявява за престъпно общуването с държавните институции. Това подрива държавността", каза тя.

Известната адвокатка заяви, че ако някой е поискал среща с външния министър във външно министерство и тя се е състояла, не смята, че това е престъпно.

"Всеки български гражданин трябва да се страхува, ако вие поощрите подобно поведение."

Тя обърна внимание да се чете Законът за дипломатическата служба и заяви, че всеки има право да предлага посланици, но МвнР внася предложенията.

Днес по-младият брат Бобоков застана пред Апелативния специализиран съд, след като първо му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 1 млн. лв., но според прокуратурата той не я е платил навреме. Първата инстанция - Специализираният съд, освободи Бобоков, заявявайки, че именно това е подходящата мярка, но прокуратурата протестира решението и поиска постоянен арест.

Днес 4-ти състав на Апелативния спецсъд бе категоричен, че прокуратурата изобщо не е приложила към делото новите обстоятелства, които коментира - за група с търговия с влияние (по това още няма нито едно повдигнато обвинение, въпреки че прокурорите пускат откъси от чатове в публичното пространство - б.р.).

Съдия Емилия Петкова обърна внимание, че никой от тримата прокурори дори не коменитра в пледоариите си днес повода да искат задържане на Бобоков - че не си е платил гаранцията (тъй като той всъщност я е платил още на 17 юни, б.р.). Затова го остави със същата мярка за неотклонение - парична гаранция от 1 млн. лв., която вече е внесена. 

По-рано бизнесменът Пламен Бобоков заяви на влизане в спецсъда, че целта на делата срещу него не е той, а президентът Румен Радев. 

"Не разбирате ли - целта е основният враг на двата стълба на власт", каза Бобоков, посочвайки държавния глава. 

По повод разпространената от прокуратурата поредна порция чатове вчера, в които Бобоков посочва на президентския секретар по правни въпроси Пламен Узунов кандидати за дипломатически назначения, бизнесменът също припомни, че МВнР е институцията, която предлага посланиците.

"Това е гигантска манипулация. Хора, не позволявайте да ставате част от нея", обърна се той към журналистите. 

И каза още, че делото за боклука, от което стартираха неговите и на брат му проблеми с правосъдието, е измислено с единствена цел - да ги "закопчаят".

Бобоков буквално използва думите "дайте да го разгембим", говорейки за себе си.

Като едър бизнесмен той се е срещал и комуникирал с много премиери, президенти и министри по цял свят, съобщи още собственикът на "Приста ойл".

"Аз търгувам с масла, не с влияние", допълни Пламен Бобоков.

Той каза още, че самите чатове, които държавното обвинение публикува на парче, са извадени от контекста. Припомни, че сам си е дал паролата за иззетия телефон. А я е дал, защото няма какво да крие.

Бобоков би искал да се публикуват пълните разговори с Пламен Узунов, но в момента телефонът му е иззет и това не зависи от него.