Българска евродепутатка поиска разследване след появата на аудиозапис на мъж, който звучи като премиера на страната Бойко Борисов, който обещава да я „изгори“, пише днес британският лявоцентристки всекидневник "Гардиън".

Той отбелязва, че става дума за Елена Йончева, бивша журналистка, която е участвала в кампания за разкриване на корупция в правителството. Тя е заявила пред изданието, че прокуратурата трябва да проучи седемминутния запис, който е чут от повече от милион българи, тъй като е публикуван анонимно в YouTube и други социални медии.

Борисов постави под съмнение автентичността на лентата,  която на пръв поглед е записана през април, като предполага, че тя е „дълбока фалшификация“, направена с обезличител и чрез наслагване на редактирани клипове, , припомня "Гардиън". Вестникът цитира министър-председателя, че няма да иска разследване, тъй като няма лоша реклама.

България е най-корумпираната държава в ЕС, според международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", а също и най-бедната от 27-те държави-членки, коментира изданието, известно с близостта си до опозиционните лейбъристи в Обединеното кралство.

То припомня и че Борисов преди е бил бодигард на комунистическия лидер на България Тодор Живков и че сега е министър-председател повече от 10 години, през които правителството му се е изправяло пред поредица от корупционни скандали.

Съвсем наскоро самият премиер трябваше да отрече обвиненията за участие в международно пране на пари, след като испанският вестник "Периодико" съобщи, че каталунската полиция го разследва заради твърдения, първоначално изпратени от Йончева, пише "Гардиън".

В записа, който изтече на 12 юни, човек, който звучи като Борисов, се чува да обсъжда партийни и правителствени въпроси, преди да каже, че е готов да пожертва зам.-министъра на икономиката Александър Манолев ("Гардиън" погрешно го представя като "министър") заради неотдавнашен скандал, свързан с неправомерно присвоени еврофондове, ако може "да изгори Елена Йончева ”. По-късно Манолев беше обвинен по подозрение, че е използвал средства от ЕС, за да си построи голяма къща.

Вестникът отбелязва и че записът се е появил, малко преди в медиите да бъдат изпратени снимки на Борисов, заспал, с пистолет на нощното шкафче и чекмедже, пълно с пари и злато.

Той призна, че снимката му как спи в премиерската резиденция, може да е истинска, но предположи, че изображението на парите е било монтирано. Той обвини и президента на България Румен Радев, негов политически съперник, че е използвал дрон, за да го снима. "Той премина линията", каза Борисов. Радев отхвърли обвинението като фантазия, пише "Гардиън".

Изданието посочва, че Йончева, членка на Българската социалистическа партия, която подкрепя президента, е заявила, че прокуратурата на България трябва да разследва лентата и снимките, но не е уверена, че такова разследване ще бъде задълбочено. Лентата е направена преди избори за Европейски парламент, в които Йончева се е кандидатирала, припомня вестникът.

"Гардиън" пише и че някои български медии са замесили Йончева в скандала с еврофондовете, защото  бащата на бившия ѝ приятел е получил законно средства от ЕС по същата програма, заради която на Манолев бяха повдигнати обвинения.

Йончева обяснява пред вестника:

„Не го познавах. И по това време бях журналистка, така че не можех да използвам политическо влияние. Но това беше по време на предизборната кампания за Европейския парламент, така че те се опитаха да го използват, за да ме оклеветят".

Тя казва и че скандалът подчертава лошото състояние на управлението в България.

„Страшно е да чуеш премиера да казва, че ще те изгори, разбира се, имам страхове".

„Премиерът не даде ясно изявление след излъчването му. Той направи дълга пресконференция. В една минута той казва, че това е неговият глас, после, че той е деперсонифициран, после че е редактиран".

„Считам, че е важно българската прокуратура да разследва този запис".

„Чуваме в лентата разговор за унищожаване на политически опоненти по време на кампанията за Европейския парламент и споменаването на името ми като някой, който трябва да бъде изгорен".

„Гласът, вероятно на българския премиер, казва, че той ще разбие собственика на компания. Искам да му разбия лицето. Проблемът е, че не става въпрос за мен или за една бизнес компания, а проблемът е как се управлява тази страна".