Сенатът на американския Конгрес одобри единодушно текст, който предвижда автоматични санкции срещу китайски представители, които нарушават международните задължения на Китай по отношение на автономията на Хонконг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Този законопроект трябва да бъде приет и в Камарата на представителите, а после обнародван от президента Доналд Тръмп. Но той е подкрепян едновременно от републиканците и демократите, които искат да засилят натиска над Пекин отвъд вече обявените мерки от американското правителство, откакто Китай съобщи, че приема закон за поемане на контрола върху сигурността в бившата британска колония.

Текстът, одобрен в Сената, позволява на Вашингтон да санкционира всяко юридическо или физическо лице, което допринася за нарушаването на китайските задължения. Санкционирани могат да бъдат например лидери на Китайската комунистическа партия, отговорни за въвеждането на закона, или полицейски звена, замесени в репресии на протестиращи в Хонконг. Засегнати могат на бъдат и банки, които извършват значителни транзакции с вече санкционирани лица и компании.

"Това, което китайското правителство причинява на Хонконг е неприемливо. То отнема правата на жителите на Хонгконг", заяви сенаторът демократ Крис Ван Холън, един от авторите на законопроекта. "Важно е да направим нещо, което да покаже на китайското правителство, че ако продължава по този път, то ще плати цената", допълни той.