Глобалната мрежа "Животът на чернокожите е от значение" се разграничи от коментар на активист, който предизвика гнева на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ако САЩ не ни дадат каквото искаме, ще изгорим до основи тази система и ще я заменим", каза в ефира на "Фокс нюз" Хоук Нюсъм, който е бивш президент движение на име "Животът на чернокожите е от значение - Голям Ню Йорк".

То не е част от глобалната мрежа. Въпреки че много организации използват името "Животът на чернокожите е от значение", само 16 са смятани за клонове на глобалната мрежа, отбеляза АП.

Президентът Тръмп нарече в туитър думите му "предателство, противодържавна дейност, метеж".

Директорката на "Животът на чернокожите е от значение" Кейли Скейлс каза, че думите на Нюсъм не са официална позиция на движението, което ръководи.

Градската управа на Ню Йорк обяви, че планира да постави огромен надпис "Животът на чернокожите е от значение" срещу небостъргача на Доналд Тръмп, предаде още Асошиейтед прес.

"Президентът е позор за ценностите, които споделяме в Ню Йорк", каза Хулия Аредондо, говорителка на кмета Бил де Блазио. "Той не може да бяга от реалността и всеки път, когато иска да стъпи на мястото, което нарича свой роден град, трябва да му се напомня, че животът на чернокожите е от значение", добави тя.

Тръмп реагира гневно в туитър на тези планове.