"Нямам думи. Това е най-доброто нещо, което съм си представял и съм мечтал някога. Невероятно е. По-емоционално е, отколкото съм си мислел, че може да бъде. Да стана шампион с този клуб е нещо изключително. Огромно постижение за моите футболисти, а за мен е истинска наслада да ги тренирам."

Така започна изявлението на Юрген Клоп пред "Скай спортс" миналата нощ - малко след като "Челси" победи "Манчестър Сити" с 2:1 и предсрочно направи "Ливърпул" № 1 във Висшата лига - за първи път от 30 години насам. Целият тим на "червените" изгледа мача в хотел в града на "Бийтълс" и започна големите тържества.

Клоп и някои от основните футболисти дадоха интервюта за британски телевизии, от които се виждаше, че партито започва.

А по улиците в Ливърпул излязоха десетки хиляди фенове - много от тях се стекоха на "Анфийлд", като пренебрегнаха призивите на самия клуб и на местните власти да не се струпват на едно място. Градът бе огласян от песни и оцветяван от фойерверки и димки до среднощ. 

Емоциите на Клоп го принудиха да спре дистанционния разговор със "Скай спортс". Преди това той посвети титлата на Кени Далглиш - последния преди него, качил тима на върха през 1990 г., и на величието Стивън Джерард.

А германецът се нарежда до най-големите мениджъри в историята на "червените". Той пристигна на "Анфийлд" през есента на 2015 г., като замени Брендън Роджърс.

"Още от първия ден почувствах, че той променя всичко - още когато прекрачи вратата, коментира капитанът Джордан Хендерсън. - Последвахме го, повярвахме му. Беше страхотно пътешествие. Надявам се, че тепърва ще печелим още - имаме още глад, искаме още титли, следвайки Клоп. Без него това нямаше да е възможно."

"Ливърпул" се размина с титлата на косъм през 2014 г., както и през миналата година, когато третият най-висок актив в историята на Висшата лига не стигна за триумф - 97 т. Но пък спечели Шампионската лига.

"Това показва характера в нашия отбор - бяхме толкова близо през миналата година, не успяхме, но се върнахме. Поучихме се и вдъхновихме от собствените си грешки и разочарование. Амбицията все още е тук и тя ще ни движи напред за още победи. Чувството сега е невероятно", каза ветеранът Джеймс Милнър.

"Трябваше да чакаме 13 седмици, добави Андрю Робертсън. - 13 седмици неизвестност, но много от нашите фенове са чакали доста повече - 30 години. Надявам се те да се насладят така, както ние."

Пеп Гуардиола честити титлата на съперника си след мача в Лондон. Определи я като напълно заслужена. 

А послание в социалните мрежи написа собственикът на "Ливърпул", американецът Джон Хенри.