Основното обвинение към мен по делото EVN е, че не съм възпрепятствал решението на Министерския съвет. Правителството взема решение, а Агенцията по приватизация, която е на подчинение на МС, извършва процедурата. Ролята на министъра на енергетиката като принципал е да резреши агенцията да продаде дялове.

Това заяви днес пред бТВ бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по повод на делото, по което той е обвинен заедно с друг бивш министър - Симеон Дянков, както и бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Според държавното обвинение тримата за ощетили държавата с 21 милиона лева при приватизацията на 33% от електроразпределителното предприятие EVN, като са участвали в схема за изкуствено понижаване на цената. 

През миналата седмица делото влезе в своята последна фаза, когато се проведе и последното заседание. Прокуратурата поиска присъди от 3 до 10 години за Трайков, Дянков и Прокопиев. Освен това затвор се иска и за трима инвестиционни посредници. Наблюдаващият прокурор пък поиска тримата основни обвиняеми да бъдат задържани под стража, ако бъдат осъдени. Присъдите ще се прочетат тази неделя. 

Днес Трайков обясни, че изпълнението на процедурата по приватизацията на EVN била напълно в прерогативите на Агенцията по приватизация. По онова време шеф на Агенцията е сегашният министър на икономиката Емил Караниколов, към когото обаче прокуратурата няма никакви претенции. 

Трайков разказа, че през 2010 г. Министерският съвет взел решение да изготви мерки, които да подкрепят фиска. Агенцията избрала посредник и му възложила да подготви оценките и след това самата продажба на борсата. Според бившия министър така са продадени всички ЕРП-та и в този случай няма нищо различно. 

При всички положения обаче Трайков е убеден, че цената не е по-ниска, дори напротив. 

"Прокуратурата е направила някакъв качамак от сметки, сравняват ябълки с круши."