След решението на президента Доналд Тръмп да намали американското военно присъствие в Германия, САЩ смятат частично да прехвърлят своя контингент от тази страна в Полша - по-близо до границите на Русия. На среща с полския президент Анджей Дуда в Белия дом Тръмп заяви, че прехвърлянето цели "да изпрати мощен сигнал към Русия", да укрепи потенциала за възпиране и сдържане по източния фланг на НАТО, пише "Российская газета".


Тръмп общо взето не подкрепя военното присъствие на САЩ в чужбина, но и "ястребите" в Америка, и някои чуждестранни съюзници на Вашингтон отдавна са разбрали как да постигнат своето от стопанина на Белия дом, разглеждащ проблемите на сигурността единствено в плоскостта на транзакциите. През управлението на Тръмп няма нужда да се гради сложна съвкупност от политически, отбранителни или международноправни аргументи. Най-лесно е да получиш американско военно покровителство, като го купиш, заявява изданието.
Изгодата за Америка бе огласена на обща пресконференция на Тръмп и Дуда. Първо, подготвя се споразумение, според което Полша ще покани американски компании да развиват ядрената й енергетика. Освен това полският лидер изрази готовност да увеличава покупките на американски втечнен природен газ, "с което веднага си заслужи похвала от Тръмп", посочва изданието.
Дуда, който неслучайно замина за Вашингтон в навечерието на президентските избори в Полша в неделя, енергично потвърди готовността на страната си да приема все повече американски войници. Дразнейки Русия, Полша отдавна полага усилия Западът да засили военното си присъствие на нейна територия, добавя "Российская газета".


В родината на Дуда прозвучаха доста сдържани оценки за резултата от преговорите в САЩ, отбелязва "Известия" и цитира полския вестник "Газета виборча", според който във военно отношение срещата с Тръмп се е оказала провал" - не е последвало нищо конкретно. В интервю за изданието бившият полски военен аташе във Вашингтон Ярослав Стружик, бивш зам.-началник на разузнаването на НАТО, заявява, че "Варшава е чула само политически изявления" от Тръмп. Пентагонът ще се противи срещу свиването на американския войскови контингент в Германия и ще протака изтеглянето на сили от страната до ноемврийските избори за президент на САЩ, прогнозира полският експерт, цитиран от "Известия".


Като цяло призивите на полското правителство САЩ да разположат в страната значителни сили на постоянна база не срещат особена подкрепа във Вашингтон, а още по-малко в Брюксел. Западът разбира, че Русия ще съзре в това рязка ескалация и радикална промяна в регионалния стратегически баланс, добавя "Известия". Според "Взгляд" Предстоящото прехвърляне на жива сила и техника грубо нарушава Основополагащия акт между Русия и НАТО, подписан от Борис Елцин. Този документ впрочем едва ли ще убеди САЩ да се откажат от набелязаното, прогнозира изданието.


"Взгляд" цитира германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг", според който Тръмп е решил да предислоцира една танкова бригада от ФРГ към границата с Беларус. "Близо 4000 американски войници с 250 танка, гаубици и стотици други бронирани машини биха изпълнили отдавнашното желание на Полша и балтийските страни да получат подкрепление, особено в района на т. нар. Сувалкски коридор - най-тясното място между Беларус и руската Калининградска област", пояснява германският всекидневник. "Може да се върне положението отпреди 1997 г., когато нямаше договорености между Русия и НАТО. И това ще е поражение за цяла Европа", пише по този повод във Фейсбук Константин Косачов, шеф на външнополитическата комисия в руския сенат. Той припомня пред "Взгляд", че НАТО и без това непрекъснато е нарушавала Акта от 1997 г.


Експерти предполагат, че в Полша ще бъдат изпратени изтребители от авиобазата на САЩ Шпангдалем в Западна Германия. Днес там са разположени тактически въздушни сили, по-специално 50 многофункционални леки изтребителя от четвърто поколение Ф-16 Си Джей, съобщава "Независимая газета". Полша вече притежава 48 броя Ф-16 от други модификации, а до края на 2024 ще купи от САЩ и 32 изтребителя от пето поколение Ф-35. Така общият брой модерни нападателни бойни самолети в тази страна може да нарасне до над 100. Повечето могат да носят модернизираната наскоро американска ядрена тактическа бомба В61-12. Част от тези ядрени боеприпаси се предвижда да бъдат складирани в Европа, се казва в статията.
Тези дни шефът на полското разузнаване Павел Солох заяви, че правителството на Полша не води никакви преговори за разполагане на американски ядрени оръжия в страната. И този въпрос уж не бил разглеждан по време на визитата на Дуда във Вашингтон на 24 юни, отбелязва пред "Независимая газета" руският военен експерт полковник Владимир Попов."Сега въпросът не бил разглеждан, а какво ще стане после - не се знае", коментира той. Миналата седмица европейски медии писаха, че министрите на отбраната от НАТО договорили на видеоконференция нови подходи в ядреното възпиране и били готови да разположат в страните си нови американски ракети със среден обсег с ядрени бойни глави. Не последваха никакви конкретни опровержения от първите лица на Северноатлантическия алианс, добавя аналитикът.


"Вашингтон и Варшава открито готвят парад на победата над Русия", заявява в заглавие "Свободная пресса". Ако човек слуша само западни политици и стратези, може да остане с впечатлението, че руският лидер Владимир "Путин всеки момент ще нападне. Балтийските страни. Или Полша. Но със сигурност ще нападне". Затова силите на НАТО и най-вече на САЩ трябвало енергично да се готвят да отблъснат "новата руска агресия". Никой не се и мъчи да обясни на затъналите в пацифизъм, затова и твърде наплашени обикновени хора на Запад: за какво му е това на Путин, а? Защо му е притрябвала водеща към гибел война практически с цяла Европа, която просто не може да приключи без взаимна употреба на ядрени оръжия? Макар и тактически? Защо да се опитва да отвоюва Балтика, почти разрушена в икономически и демографски план и с население, винаги не твърде дружелюбно към Москва?, коментира "Свободная пресса".

БТА