Шотландски специалисти набират доброволци за изследване дали гаргарата със солена вода помага при леки симптоми на COVID-19, защото е известно, че тя е ефикасна при кашлица и хрема, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Кашлицата и хремата засягат дихателните пътища също като леките форми на COVID-19. Затова експерти от университета на Единбург искат да проверят дали гаргарата и промивките със солена вода могат да засилят антивирусните механизми на организма.

Лекарите още не са сигурни в лечението на COVID-19. На хората с леки симптоми обикновено препоръчват парацетамол и ибупрофен. Британската здравна служба е одобрила две антивирусни лекарства, но те са за критично болни - това са кортикостероидът дексаметазон и разработеният срещу ебола ремдесивир. Те обаче не са панацея.

Шотландските специалисти искат да проверят дали евтината солена вода може да спира развитието на леките форми на COVID-19. Те се основават на изследване, резултатите от което са обявени миналата година, за инфекциите на горните дихателни пътища, предизвикващи обикновено кашлица и хрема. То установява, че гаргарите със солена вода облекчават симптомите при 93 процента от хората, като болестта им продължава средно с два дена по-малко, а и са заразявали с 35 процента по-малко живеещите с тях.

Макар и да са работили с друг тип коронавирус за предишното изследване, шотландските учени мислят, че прекият контакт със солта е токсичен за вирусите. Възможно е също тя да се използва от клетките, за да синтезират хипохлориста киселина, каквато има в белината, и която убива вирусите.