Администрацията на президента а САЩ Доналд Тръмп късно снощи поиска от американския Върховен съд да отмени въведения от президента Барак Обама закон, известен като Обамакеър, който включи милиони американци в националната система за здравеопазване, предаде Ройтер, цитирана от БТА.

Законът за достъпно здравеопазване (Affordable Care Act, АСА) стана недействителен, след като предишният състав на Конгреса, в който републиканците имаха мнозинство, оряза части от него, изтъкна юристът, внесъл искането от името на правителството.

Той посочи, че нищо от действията на Конгреса през 2017 г. не показва, че намерението му е било останалата част от АСА да продължи да действа без тези три неделими от него разпоредби.

По-рано вчера администрацията на Тръмп даде сигнал, че ще поиска от съда да обяви АСА за незаконен, като по този начин подготвя почвата за ключова политическа битка, на тазгодишните президентски избори.

Председателката на камарата на представителите - демократката Нанси Пелоси, по-рано описа този ход като "неизмерима жестокост" в условията на епидемията от коронавирус, засегната САЩ по-тежко от всички останали държави в света.

Благодарение на закона АСА на здравните застрахователи беше забранено да отказват да покриват лечението на американци с предхождащи заболявания.

Тръмп критикува разходите за здравеопазване и покриването на лечението съгласно закона Обамакеър и обеща още в предизборната си кампания през 2016 г. да го замени с различен здравноосигурителен план.

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън нарече опита за отмяна на закона "жесток, безжалостен и коравосърдечен".

Демократите очакват да направят обещанието си за защита на Обамакеър знакова тема в изборната година, след като използваха сходна стратегия през 2018 г., за да спечелят надмощие в камарата на представителите, припомня Ройтерс.