Кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че иска да се премахне 14-дневната карантина за пристигащите в България от страни, извън Европейския съюз. В понеделник той ще изпрати писмо с подобно искане до МВнР.

За намерението си Николов съобщи на летището в Бургас на посрещането на първия чатърен полет с чужди туристи, идващ от Нидерландия.

Кметът на Бургас Димитър Николов и министърката на туризма Николина Ангелкова бяха сред посрещачите на първия за летния сезон чартърен полет с чужди туристи. 

Той се аргументира, че над 30 на сто от туристите в региона идвали от страни извън ЕС

„ Поради това в понеделник ще внеса в Министерството на външните работи писмо за това да отпаднат ограниченията за 14-дневна карантина за туристи от Русия, Беларус, Украйна. По този начин ще можем да поемем полетите и от бившите социалистически страни. Копие на това писмо ще бъде изпратено и до Министерството на здравеопазването. Другият вариант е да получим компенсация за това, че нямаме възможност в момента да посрещаме такива туристи. Надявам се на положителна развръзка. Разбира се, всичко това трябва да стане чрез Европейската комисия", заяви Николов, цитиран от "Фокус".

Той добави, че имал и подкрепа от министерството на туризма.

"Надявам се вече полетите да влязат в нормален режим на пристигане", добави бургаският кмет.

Русия е една от най-силно засегнатите от коронавируса страни в света, вчера от СЗО съобщиха, че Украйна е сред 11-те държави, чиито здравни системи ще бъдат "докарани на предела навъзможностите си", ако не вземат спешни мерки. 

Първите туристи за сезон "Лято 2020" кацнаха в Бургас с полет от Амстердам. На борда на самолета имаше 178 пасажери, сред които и три бебета. Туристите слязоха с маски, които са задължителни по време на полета. На пистата бяха посрещнати от служители на летището.

На летището в Бургас утре се очакват още 4 полета от Германия, а непосредствено след това и от Чехия, Словакия и Словения.