20:15 часа: Осем са смъртните случаи в Италия 

Осем души са починали от COVID-19 в Италия за последното денонощие. Това е най-ниският показател от февруари досега, предаде ТАСС. Общият брой на леталните изходи е 34 716.

За последните 24 часа заразените са със 175 души повече до общо 240 136. Излекувани са още 969 пациенти. В интензивни отделения има под 100 души.

18:45 часа: Бразилия подписа споразумение за местно производство на експериментална ваксина

Бразилия обяви, че е подписала споразумение на стойност 127 милиона долара да започне местно производство на експериментална ваксина, разработена от АстраЗенека (AstraZeneca), която даваобещаващи резултати в борбата с COVID-19, предаде Ройтерс. Ваксината на АстраЗенека е смятана за водещия и най-напреднал в разработването кандидат за получаване на разрешение и за определяне като официална ваксина срещу болестта според Световната здравна организация.

Британският фармацевтичен гигант прави клиничните изпитания на разработената от Оксфордския университет ваксина в по-широк мащаб с хора.
Представителят на бразилските здравни власти Елсио Франко каза на пресконференция, че страната първоначално ще произведе около 30 милиона дози ваксина, половината до декември, а другата половина до януари.
Бразилия плаща за ваксината, но е наясно с риска, в случай че ваксината не успее да покрие всички изисквания за разрешителни или друга ваксина бъде одобрена по-бързо.

Бразилия е втората най-засегната страна от коронавируса, като заразените са над 1,2 милиона души, а починалите - 55 000.

14:25 часа: Сръбският военен министър е заразен

Сръбският министър на отбраната Александър Вулин е заразен с коронавирус и се намира в самоизолация, предаде ТАНЮГ, позовавайки се на съобщение на министерството. Вулин си е направил тест, след като един от държавните секретари в министерството на отбраната бил хоспитализиран с диагноза COVID-19.

Министърът продължава да изпълнява задълженията си, спазвайки всички препоръки по време на самоизолацията. Вулин няма изразени симптоми и се чувства добре.

Позитивен тест за коронавирус има и директорът на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич, съобщават сръбските медии, цитирани от БТА. Джурич се е тествал вчера, сега е в самоизолация и няма изразени симптоми. Няма обаче официално потвърждение за заразяването на Джурич.

Председателката на парламента Мая Гойкович бе приета в болница снощи с диагноза белодробно възпаление, съобщиха от кабинета на Гойкович. Тя също е с положителен тест, според ТАНЮГ, цитирана от АП.

13:15 часа: Тунис отвори границите си за чуждестранни туристи

Тунис отвори днес въздушните, морските и сухопътните си граници, за да осигури притока на чуждестранни туристи и началото на туристическия сезон, съобщи ТАСС.

По решение на тунизийското правителство само граждани на 105 държави с благоприятна и умерена епидемиологична обстановка, според класификацията на местното министерство на здравеопазването, получиха разрешение за влизане в републиката.

За хората, пристигащи в Тунис от страни с нисък риск от коронавирусна инфекция (зелена категория, 46 държави), властите не въведоха никакви ограничителни санитарни мерки.пТуристи от страни с умерен риск от заразяване (оранжева категория, 59 държави) трябва да представят резултатите от тест за коронавирус, направен не повече от 72 часа преди да влязат в Тунис.

09:50 часа: Над половин милион заразени в Индия

Потвърдените случаи на коронавирус в Индия вече са над половин милион, след като през последното денонощие бяха установени 18 552 нови инфекции, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването съобщи и за 384 нови смъртни случая, с което общият брой на жертвите в Индия е 15 685.
Властите в североизточния щат Асам наложиха двуседмична карантина в щатската столица Гаухати, където само за четири дни бяха открити около 700 нови случая.
В останалата част от щата ще бъде въведен нощен полицейски час и забрана за напускане на домовете през уикенда.

04:15 часа: Коронакризата може да струва на МВФ един трилион

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви снощи, че световната икономическа криза, породена от коронавируса, може накрая да погълне един трилион долара ресурс на фонда. Същевременно тя отбеляза, че още не се е стигнало до тази ситуация, предаде Ройтерс.

Кристалина Георгиева.

На конференция, организирана от Ройтерс, тя отбеляза, че засега не е ясно дали икономическото възстановяване ще става без пробив в усилията за изработване на ваксина и вирусът ще продължи да се разпространява по света. Страните членки на МВФ са в готовност да му окажат допълнителна подкрепа при нужда, добави Георгиева.
Във вторник фондът прогнозира, че предстои по-дълбока от очакваната глобална рецесия заради фалитите на бизнеси, ограниченията за пътуване и мерките за социално дистанциране, които все още са в сила в много страни. Очаква се световният БВП да се свие с 4,9 на сто през тази година, а до края на следващата общите загуби ще са с обем до 12 трилиона долара.

Кристалина Георгиева подчерта, че засега три четвърти от кредитния капацитет на МВФ е достъпен, но по думите й "може да се се озовем на място, където ресурсите на МВФ да бъдат подложени на изпитание, но още не сме стигнали дотам".

03:10 часа: В ЕС не се споразумяха за "безопасния списък" на държави извън съюза

Страните от Европейския съюз не постигнаха вчера споразумение за "безопасния списък" на страните, чиито граждани от юли ще могат да влизат в блока, предаде Ройтерс.
Посланиците на 27-те страни членки заседаваха от вчера на обяд, за да определят критериите за предоставяне на право за достъп без карантиниране от сряда. Голяма част от дипломатите обаче са заявили, че трябва да се консултират със своите правителства. Официалните отговори от европейските столици се очакват до днес вечерта.
Един дипломат, цитиран от Ройтерс, каза, че засега САЩ, Бразилия и Русия не са включени в списъка на безопасните страни.
Европейската комисия е препоръчала първо да бъдат отворени вътрешните граници в съюза, а после поетапно да бъдат отваряни външните. Но първият етап не върви по план. Гърция изисква задължителни тестове за пристигащите от много европейски страни, вкл. Франция, Италия, Холандия и Испания, и поставянето им под изолация до излизането на резултатите. Чехия е заявила, че няма да приема туристи от Португалия, Швеция и някои райони в Полша.

00:50 часа: Властите в Тексас и Флорида отново затвориха баровете

Поради големия брой нови случаи с коронавирус в Тексас и Флорида властите в тези два американски щата разпоредиха наново да бъдат затворени баровете и наложиха по-строги ограничения върху ресторантите, предаде Ройтерс.

Губернаторът Грег Абът даде на баровете в Тексас време до петък на обяд да затворят врати, а ресторантите да намалят броя на посетителите. Департаментът за бизнес и професионална регулация във Флорида уведоми съдържателите на барове незабавно да спрат да сервират алкохол.

Това е голяма стъпка назад в двата щата, които бяха сред най-активните застъпници на възстановяване на икономическите дейности. Вчера във Флорида бяха обявени 8942 нови случая с корона вирус за денонощие, което е нов рекорд за щата след 24 юни когато новозаразените бяха 5511.
В четвъртък в целите Съединени щати бяха регистрирани 40 751 нови случая - рекорден дневен прираст.

Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.