"Левски" не се притеснява да влезе в битка за справедливост и е готов да спори за договора за телевизионните права. Това каза собственикът на клуба Наско Сираков, който е против представения наскоро договор, оставящ футболното първенство в каналите на "Нова броудкастинг груп" за още пет години.

"Имах индикации какво ще се случи преди три дни, а именно едно абсолютно задкулисно решение за подписване на договора, който заробва не само "Левски", но и всички клубове. Всички клубове трябва да вземат доста повече пари от телевизионните права. Приказките за Сърбия и Хърватия са за наивници, нека да гледаме Румъния или Турция, които са около нас", коментира Сираков в предаването "Код Спорт" по ТВ+, цитирано от "Дневник".

Той призова за "публичен и прозрачен процес" за продажбата на телевизионните права. "Тук търг не се обявява и тези, чиито права се продават, не знаят за него. Нека да се каже какъв е срокът и кои телевизии участват."

Следващата седмица "Левски" ще иска преразглеждане на договора и ако няма отговор, за следващия домакински мач няма да бъдат допуснати камери на Нова телевизия на "Георги Аспарухов", без значение какви ще са последствията за сините, стана ясно още от интервюто. Според правилата обаче това може да доведе до загуби за клуба.

На последното заседание на Изпълнителния комитет на БФС бе съобщено за новия договор за телевизионните права. Имало е три предложения - за 200 хил. лева на година, за 3 милиона на година и за 6,5 млн. лева на година, каквато е сумата и досега. Предложението на "Нова броудкастинг груп" било най-високото.

Собственикът на "Левски" постави въпроса за това как и с кого е сключен договорът за името на Първа лига с букмейкъра "Ефбет". По негова информация той е за около 1,5 милиона лева и е бил сключен директно с Нова телевизия. "Господин Домусчиев има добри адвокати и сигурно има договор, че има право да продава името на първенството. Но този, който е подписал договора, е извършил, меко казано, престъпление срещу всички клубове."

Според Сираков трябва всички страни да участват в разговора. "Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същ човек (визира Домусчиев), и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един такъв разговор могат да се намерят и решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са "Левски" и ЦСКА, но има и други клубове."

Последва реакция от собственика на "Славия" Венцислав Стефанов, цитиран от Нова тв. 

"Нека Наско Сираков води битката, няма проблем. Футболната история познава много такива битки - опитаха се "Реал Мадрид", "Барселона", "Байерн", не им се получи. В края на краищата "Левски" и ЦСКА трябва да играят с някого. "Левски" иска лъвския пай, а за другите какво?! Ние да гледаме, така ли? Ако Наско намери някого, който дава повече пари, настоящият договор ще се прекрати.  С тази фирма работим от четири-пет години, досега не са закъснели и с една минута. Наско си спомня добре как, когато беше в Изпълкома на БФС, bTV ни остави още втората година и не ни плати нищо."

По думите на Стефанов "проблемите на "Левски" са си проблеми на "Левски". "Бих посъветвал Наско Сираков да си наляга парцалите и да не се прави на голям тарикат. И без това нямат пари в "Левски", като не пусне камерите, ще им дойдат до главата много големи глоби. Да си наляга парцалите!"

Според собственика на "Славия" синият клуб "няма да дочака тотото за спонсор" (Българският спортен тотализатор, който е държавен, а преди време Бойко Борисов потвърди, че се обмисля спонсорство за "Левски" - б.р.).

"Тотото е обран бостан. Ако чакат тотото, не е добре", заяви Венцислав Стефанов.