Венецуелската държавна петролна фирма PDVSA съобщи на независими собственици на бензиностанции, че може да отнеме разрешителните им "по всяко време", само седмици, след като намали щедрите субсидии за гориво, а на много места има недостиг, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се вижда от уведомление, изпратено от PDVSA до собствениците. PDVSA има монопол върху пазара за разпространението на петрол на едро и е собственик на почти всички от общо 1200 бензиностанции, макар че повечето се управляват от частни компании чрез търговски разрешителни.

Много от тях страдат от последиците от дългогодишното замразяване на цените, което пречеше приходите от продажба на горива да са в крак с разходите за поддържане на бензиностанциите.

Този сектор се надяваше, че реформите в субсидирането и свързаното с тях повишаване на цените може да съживи бизнеса, но отмяната на разрешителните може да позволи на държавата да се възползва от по-високите цени при продажби на гориво на дребно.

В документа, изпратен от PDVSA, се казва, че фирмата "ще може да анулира договора по всяко време". Такова уведомление са получили 12 бензиностанции в Каракас.

Този ход е нов признак за отчайващата нужда на правителството на президента Николас Мадуро от твърда валута, в момент, когато пандемията от Ковид-19 и санкциите на САЩ намалиха възможностите на Венецуела да получава приход от износа на петрол.