Доста сериозно сътресение - така окачестви анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов тази сутрин задържането на двамата най-висши служители на ГДБОП по ресор "Наркотици".

Пред бТВ Безлов отбеляза, че самата ГДБОП "много често е свързана с много политика". И напомни как през 2013 г. службата бе вкарана в ДАНС (малко след този ход, инспириран от ДПС, бе предложен Делян Пеевски да оглави цялото сформирано гигантско подразделение, б.р.).

Според Безлов сегашната ситуация може да е сблъсък между наркогрупировките като този от 2016 г. и разлепването на обявите "Кой трови вашите деца?" (между другото тогава един от разпространените портрети бе на т. нар. Радо Ланеца, който сега е свидетел срещу шефовете на БОП, б.р.). Той си пожела "да се надяваме, че няма политика в случая, а има една добра операция".

"Как е могъл този човек да стигне до такова високо ниво? И как е възможно да работи толкова години, без да има проблем", попита той риторично.

"Не мисля, че имаше върху него някакъв чадър - инструментите за разкриване на високопоставени служители са ограничени. Това са много опитни хора, между другото", похвали той дейността на разследващите.

Безлов обясни, че е важно след тази последна акция да не се смени едно покровителство с друго.

"Полицаите са винаги под един много тежък (корупционен) натиск - в цял свят", обяви анализаторът.

Той не очаквал сериозно разпределение на наркопазара. Според него обаче нямаме достатъчно добри механизми за контрол над високопоставените служители.

За записите с гласа, който много прилича на премиера

Безлов коментира и записите, за които се твърди, че са с гласа на премиера Бойко Борисов:

"Това е част от предпредизборната борба - това е едната хипотеза. Другата е, да кажем, някакво отмъщение с арабски привкус.

Може и да съвпадат в крайна сметка."

Той напомни, че Васил Божков каза, че ще влиза в политиката и може би това е начинът.

"Предполагам, че всеки следващ запис ще се анализира и коментира. Основният въпрос е какви са щетите спрямо електората.

С такива компромати... Въпросът е дали това ерозира електората, или го стабилизира."