Много правителства ограничават правото на хората да гласуват свободно. Руските власти, напротив, предоставят възможност на гражданите да изразят волята си. Това заявява Любомира Ганчева, заместник-председател на АБВ, в Москва, цитирана от руски медии, съобщиха от партията.

Ганчева е в руската столица като международен експерт по провеждане на гласуване за референдум за изменение на Конституцията. Една от промените дава възможност на Владимир Путин да се кандидатира за още два мандата като президент.

В изявленията си пред медиите тя дава висока оценка на руската система за провеждане на избори и обществени допитвания.

"В България нямаме много неща, които съществуват в Русия, по-специално няма система за обработка на избирателни бюлетини и електронно гласуване. Искам да пренеса този опит, който ще получа тук, в моята страна", казва още Ганчева.

Тя е посетила около 25 обекта и посочи това, което видя като пример за други страни.

"За мен начинът на гласуване тук е добър пример за провеждане на вот - всичко е организирано много ясно, Сега, по време на пандемия, когато много правителства отнемат правото на своите граждани да изразяват волята се, Руската федерация, напротив, създава условия гражданите да идват и да заявят своята воля“, изтъква Ганчева.

Тя подчертава важността на въвеждане на онлайн гласуването.

"Това ще помогне за привличането на млади хора, удобно е за нашето поколение", коментира Ганчева.

На няколко пъти тя заявява готовност да използва опита, придобит в Русия, за да бъде активен участник в реформирането на избирателната система на България.