АЕЦ "Белене" не е нов проект, а стар - затова България на този етап няма задължение да информира Европейската комисия и да иска нотификация за него. Това увери министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ. 

Министърката обяснява това от 2018 г., когато за първи път - след писмо на тогавашния евродепутат от десницата Светослав Малинов, дойде сигнал от Брюксел, че рестарт на проекта за втора атомна централа след спирането му през 2012 г. с решение на Народното събрание, би значело и нова процедура пред ЕК. Миналата седмица от комисията отново заявиха, че "при всички положения се изисква нова нотификация за проекта (въз основа на чл. 41-43 от Договора за Евратом) поради настъпилите промени в първоначалния проект, еволюцията на международните стандарти за сигурност и факта, че законовата рамка на Евратом е доста променена и засилена от 2007 г. насам, когато Еврокомисията огласи своята гледна точка за проекта за АЕЦ „Белене“.

"Това, което се оформи като някакъв дебат в общественото пространство, е свързано с това, че този проект на практика, той не е нов. Решението, с което е спрян строежът на АЕЦ "Белене" (решението на НС от 2012 г. - б.р.), е стопирано и статутът на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране", обясни Петкова. 

И припомни, че проектът за втората атомна централа е съобщен от тогавашния инвеститор - Националната електрическа компания - още през февруари 2007 г., когато е бил нотифициран и одобрен от ЕК.

"Договорът за Евратом предвижда, че когато всяка една държава членка ще изгражда определена ядрена мощност, или ще прави промени, е длъжна да нотифицира Европейската комисия. Редът за това как трябва да бъде извършено това известяване и при какви условия, е регламентиран - не по-късно от три месеца преди да започнат първите договори с доставчици."

По думите на Петкова е задължително да се направи допълнителна нотификация за инвестиционния проект. Това обаче би било задължение не на България, а на потенциалния нов инвеститор, ако такъв бъде одобрен за строежа на централата в рамките на текущата процедура по избор. "Инвеститорът в рамките на този срок, но не по-късно от три месеца, трябва да информира ЕК за промените в инвестиционния проект, каквито неизбежно ще има", разясни министърката.

Преди дни бе подписан меморандум за процедурата по избор на инвеститор и изпълнител на проекта "Белене" с "Росатом", "Дженерал Електрик" и "Фраматом".

Според Петкова обаче това не значело, че изборът е предрешен. Но препоръча самата процедура да не се коментира:

"Изборът не е предрешен, има си съответните етапи, които ще бъдат извървяни. Добре е да не се коментира процедурата, както и меморандума, защото процедурата, трябва а е равна за всички".

Припомняме, че заявка за участие като инвеститор, освен "Росатом", дадоха още от Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) и от Корейската хидро-атомна корпорация (KHNP).

Министър Петкова бе категорична отново, че България няма да предоставя държавна гаранция за реализация на проекта, няма да сключва и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия, произведена от "Белене". Това е така към момента и по силата на решението на Народното събрание.

"Българската страна отдавна е заявила, че ще участва единствено само с апорт на активите, които притежава във връзка с този проект. Тоест ние няма да влагаме повече финансов ресурс. Оборудването е наше, българско. 3 млрд. лева са инвестирани от българските данъкоплатци в този проект. Разполагаме с лицензирана площадка и има съответната инфраструктура", допълни Петкова.