Президентът на САЩ Доналд Тръмп обясни, че не е бил уведомен за твърденията, че Русия плаща на бунтовници да убиват западни войници в Афганистан, защото разузнаването преценило, че тази информация не е надеждна, предаде Франс прес.

"Разузнаването преди малко ме уведоми, че не е намерило тази информация за надеждна и затова не я е съобщило на мен или на вицепрезидента Майк Пенс", написа той в туитър.

Вчера сутринта Тръмп туитна, че никой не е информирал него или Пенс за "така наречените атаки срещу наши войски в Афганистан от руснаците", и отново разкритикува "медиите с фалшиви новини".

"Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл" написаха, че руски агенти дискретно са дали пари на "близки до талибаните" бойци, за да убиват войници на САЩ или НАТО в Афганистан.

Тази информация е била предадена на американския президент и Съветът за национална сигурност към Белия дом я е обсъдил в края на март, без да бъде взето решение за някаква реакция, твърдят всекидневниците, цитирайки анонимни източници от американското разузнаване.

Русия и талибаните отрекоха тези информации, а Белият дом отрече президентът и вицепрезидентът да са били уведомявани за тях.

По-рано президентът подчерта, че Америка е била много по-топло настроена спрямо Русия при предишната администрация.

"Никой не е бил по-силен срещу Русия, отколкото администрацията на Тръмп. При Корумпирания Джо Байдън и Обама Русия правеше каквото си пожелае, като отнемаше части от Украйна - къде е Хънтър (синът на Джо Байдън, който заемаше директорски пост в украинския енергиен гигант "Бурисма")? Вероятно пореден фалшив удар на "Таймс", също като проваления слух за намеса на Русия. Кой е техният "източник"?

Нанси Пелоси: Всички пътища на Тръмп водят до Путин

Обяснението на Тръмп, че едва сега за първи път е научил за вероятната задруга между Русия и талибаните, не се приема от демократите в САЩ.

Говорителката на Камарата на представителите (долната камара) Нанси Пелоси обвини държавния глава, че е зависим от руското правителство.

"Както казах на президента: при него всички пътища водят до Путин. Не знам с какво разполагат руснаците за президента в политически, в личен или във финансов план", заяви тя, цитирана от "Политико".

Джо Байдън: Тръмп е "подарък на Путин"

Не по-малко критичен бе кандидат-президентът на Демократическата партия Джо Байдън, който определи 4-годишния престой на Тръмп в Белия дом като "подарък на Путин".

"Не само че не наложи санкции или не предизвика друг тип последици за Русия за ненадминатите нарушавания на международното право, Доналд Тръмп продължава своята безсрамна кампания в почтителност и самоунижение пред Владимир Путин", заяви бившият вицепрезидент от администрацията на Обама. "Цялото му президентстване е подарък за Путин, но това прелива чашата. Това е предателство пред най-свещения дълг, който носим като нация - да защитаваме и подготвяме нашите военни сили, когато ги изпращаме по пътя на вредата", сподели той, цитиран от "Ню Йорк таймс".

Демократическият сенатор Боб Менендез изтъкна, че Сенатът трябва да гласува нови санкции срещу Русия.

Дори републиканският сенатор Линдзи Греъм, който е сред най-верните поддръжници на Тръмп, предупреди, че очаква администрацията сериозно да провери обвиненията.

Джон Болтън: Тръмп отново се доказва като слаб лидер

Въпреки че през последните месеци се превърна в един от най-яростните критици на държавния глава, бившият съветник по национална сигурност на САЩ Джон Болтън охлади страстите и изрази умерен скептицизъм относно обвиненията, публикувани за първи път в "Ню Йорк таймс".

В интервю за Си Ен Ен той подчерта, че все още няма достатъчно доказателства, но и че реакцията на президента е достатъчно показателна за неумението му да ръководи страната.

"Това, което знаем, е, че руснаците ни искат вън от много места. Ако се окаже вярно, че плащат на наемници да убиват американци, това ще е един от най-големите възникнали проблеми от администрацията на Тръмп. Объркан съм от туита на президента, в който той каза, че "не знае нищо за това". Това звучи като история, която бих публикувал на страница 374 от книгата ми. Какво би мотивирало президент да направи това? Защото изглежда зле, ако руснаците плащат за убийствата на американци и ние не правим нищо по въпроса. Каква е реакцията на президента? Той казва: "Не е моя отговорност, никой не ми каза нищо по въпроса." Така се измъква от всички обвинения, че не е действал ефективно. Това е част от проблема с вземането на решения на Тръмп в сферата на националната сигурност. Не е свързана с реалността, всичко опира до личните му позиции."

Американските военни сили са в Афганистан от октомври 2001 г. - месец след нападението на 11 септември. Целта бе да се разбият талибаните и да се издири Осама бин Ладен. Когато Русия бе част от Съветския съюз, тя прежиява своеобразна "война във Виетнам" по американски модел (съкрушителен конфликт, чиито загуби са много повече от ползите) именно в Афганистан, която продължава от 1979 до 1989 г.

"Ню Йорк таймс" се позовава на официални източници, според които още преди няколко месеца САЩ са установили, че бойна част на руското военно разузнаване, свързана с покушения в Европа, е предлагала през миналата година възнаграждения за успешни атаки в Афганистан. Смята се, че войнствени ислямисти или свързани с тях въоръжени криминални групи са получили пари от руснаците.

Според вестника президентът Доналд Тръмп бил уведомен за това разкритие, но администрацията още не е разпоредила ответни стъпки към Русия по случая. 

"Вашингтон пост" обяви, че поне един американски войник е бил убит от талибани, които са получили пари от Русия.