Първият доклад по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС ще бъде публикуван от Еврокомисията през септември.

Това съобщи днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред в Европарламента.

Докладът ще обхваща всички страни-членки на Съюза. Той ще замести мониторинга върху отделни държави, какъвто беше случаят с България (технически вече отпаднал) и Румъния (все още продължаващ).

В доклада ще бъдат засегнати въпроси като борбата с корупцията, свободата на медиите и плурализма и междуинстиционалните спирачки и баланси.

„За да се контролира използването на средствата от еврофондовете и да се защити финансовият интерес на ЕС срещу корупция и измами, във всяка страна членка ни е необходима независима съдебна система и ефективни разследващи институции“, изтъкна Рейндерс.

Ако функционирането им е заплашено поради дефицит на върховенството на закона, ЕС ще има правомощията да замрази, намали или ограничи европейските фондове пропорционално.

„При такъв общ дефицит на върховенство на закона, който рискува да засегне европейския бюджет, е наложително да се действа бързо, за да се защитят финансовите интереси на Общността“, обоснова се еврокомисарят.

Според него трябва да бъде задействан процес на вземане на решения, който да може да се прилага ефективно. Рейндерс смята за такъв гласуването с обратно квалифицирано мнозинство. Това означава, че за отхвърлянето на предложението ще бъдат необходими гласовете на 55 на сто от държавите членки (15 от 27), представляващи 65 на сто от населението на Съюза. 

След публикуването на доклада през септември, ще има дебат със Съвета на ЕС и Европарламента.