Министърът на културата Боил Банов беше натоварен днес от вицепремиера Томислав Дончев да сформира работна  група, която да изработи конкретните мерки за включването на сектор „Култура“ в националния план, който България трябва да представи на Европейската комисия  във връзка с предложения от нея Фонд за възстановяване на държавите членки след кризата в следствие  на мерките от COVID-19.

Решението за сформирането на работна група беше взето на среща между Дончев и представители на независимия културен сектор. В разговора участваха министрите на културата Боил Банов и на труда и социалната политика Деница Сачева. Включиха се и представители на българските общини, а независимият културен сектор бе представен от Калина Вагенщайн, Фондация "АртОфис", Весела Кондакова, изпълнителен директор, "Българска музикална асоциация" и Асен Асенов, Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”.

Работната група ще работи в тясно сътрудничество с екипа на Дончев по разработването на национални план за възстановяване и модернизация на икономиката в контекста на подготвяния от Европейската комисия финансов план за възстановяване и трансформация на европейската икономика. Документът трябва да стане готов до април 2021 г.

Предложението този план да бъде изготвен съвместно с представители на независимите творци, беше отправено от тях в отворено писмо до институциите преди дни. По този начин ще се гарантира присъствието на целия културния сектор в националния план  за възстановяване, и той ще получи достъп до фонда на Европейската комисия за възстановяване на икономиките на Съюза.

В изготвения от Европейската комисия документ, съпътстващ идеята за този финансов механизъм, е цитирано изследване за размера на загубите, които са претърпели в следствие на кризата, различните екосистеми на европейската икономика. От анализа, направен от Европейската комисия, става ясно, че делът от общите загуби в съюза за творческите и културни индустрии е в размер на 5,1%.

На срещата днес бяха обсъдени и други теми, свързани с реформата на сектора, енергийната ефективност на културната инфраструктура в страната и достъпът на публики до съвременно европейско културно съдържание.