Посланикът на България в Алжир Румен Петров ще бъде извикан за обяснения в София. Причината - поредната порция чатове на бизнесмена Пламен Бобоков, пуснати днес от прокуратурата. От тях става ясно, че обвиняемият Бобоков е контактувал освен с президенския съветник по правни въпроси Пламен Узунов, и с дипломата. Темите - посланически назначения, отново либийския танкер БАДР и т.н. 

Според прокуратурата има доказателства, че в периода от 2018 г. до 2020 г. Румен Петров е предоставял информация на Бобоков. По това време Петров е бил съветник по въпросите на Близкия изток и Северна Африка на заместник - министър-председателя и министър на външните работи (Екатерина Захариева в посочения период и до днес - б.р.)

От делото за италианския боклук срещу братя Бобокови, заради чатовете е отделено ново досъдебно производство - за търговия с влияние. По тази сема обвиняеми към момента няма, но прокуратурата пуска на порции съдържание от мобилните устройства, иззети от Пламен Бобоков. 

От МВнР реагираха на случая със съобщение до медиите. В него се казва, че в министерството вече са се запознали с инфорлацията и оказват пълно съдействие. Ако е невъзможно в момента Петров да пътува до София от Алжир, ще му бъдат поискани писмени обяснения. 

"По случая с либийския кораб “Бадр” десетки български дипломати работят от близо две години, като министър Захариева е провеждала среща по темата и с колегата си от Либия, и със специалния пратеник на либийското правителство по казуса в присъствието на редица дипломати от МВнР  (за което още същия ден е изготвена паметна записка, изпратена и до 11 външни институции). Всички налични документи са предадени още през април т.г. на ДАНС. Тогава е сезирана и прокуратурата", пишат днес от МВнР по темата с БАДР.

Първият път, когато случаят с либийския кораб се появи в казуса "Бобокови" бе, когато от прокуратурата пуснаха чатове между Бобоков и Узунов. Разкритието бе, зе президентският съветник е пратил на бизнесмена чернова на решение на ВАС по случая няколко дни преди то да е подписано и публикувано от съда.