Властите в Белгия смятат да започнат разследване срещу чернокожа евродепутатка за обида на полицията, съобщи „Политико“.

На последната сесия на Европарламента германската представителка Пиерет Херцбергер-Фофана от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА) се оплака, че е била блъскана от пазители на реда. Това се случило на Северната гара в Брюксел, докато тя опитала да снима с телефона си как полицаи тормозят двама младежи.

От белгийската пориция отрекоха обвиненията. И допълват, че Херцбергер-Фофана е отправила обиди по адрес на служителите на закона. Изготвен бил доклад, което е първа стъпка към започмване на следствие.

Според полицейски говорител имало проблем с личните документи на евродепутатката. Тя била претърсена от жена полицай. Херцбергер-Фофана не оказала съпротива, но „извършила оскърбление, що се отнася до изразите, които използвала“.

След като евродепутатката се оплака от полицейското насилие от парламентарната трибуна, председателят на ЕП Давид Сасоли поиска белгийската премиерка Софи Вилмес да предприеме незабавни мерки.