За първи път от избухването на корона-кризата в Берлин се срещнаха френският президент Емануел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел. Двамата обсъдиха икономическото възстановяване на ЕС два дни преди решаваща среща на върха в Брюксел.

Канцлерът Меркел прие госта си в двореца „Мезеберг“ край Берлин. Макрон е първият чуждестранен гост в Германия от обявяването на пандемия. През май двамата предложиха съвместен план за отпускане на 500 милиарда евро помощ на страните с най-силно засегната икономика от епидемията.  В крайна сметка пакетът с помощи нарасна на 750 милиарда евро. От тях 500 милиарда ще се отпуснат от общия бюджет, 250 милиарда ще бъдет взети на кредит. Дълговете трябва да се върнат до 2058 година от общия бюджет.

Не е ясно дали този план ще бъде одобрен на срещата на върха, тъй като Австрия, Холандия, Швеция и Дания обявиха, че няма да го подкрепят.

Освен пакет от помощи за възстановяване на икономиката Меркел и Макрон обсъдиха и борбата с covid-19, както и отоншенията на Европа с останалия свят.

„Това е тежък период за Европейския съюз, но трябва да положим усилия за излизане от кризата“, заяви Меркел. Тя обясни, че двамата с госта й са обсъдили и връзките на ЕС със САЩ и Китай. Макрон посочи, че една от основните теми е била брекзит.

„Няма да допуснем Великобритания да има достъп до европейския пазар, бе за спазва установените правила“, бе категоричен той.