"Нова Броудкастинг Груп" няма да се поколебае да защити правата си, както и да търси дължимите неустойки в случай на нарушение, ако камерите на телевизията не бъдат допуснати до стадион "Георги Аспарухов" за домакинските мачове на "Левски".

Това се казва в официална позиция на медията по повод вчерашното интервю на Наско Сираков за предаването "Код Спорт" по ТВ+. 

Собствентикът на "сините" заяви, че иска преразглеждане на новия договор за тв правата в Първа лига, одобрен в края на миналата седмица от Изпълкома на БФС, по силата който Нова остава притежател на правата за излъчване на двуоите до сезон 2025-2026 и ще плати за това общо 32,5 млн. лв. или по 6,5 млн. лв. на година. В противен случай на "Герена" няма да пуснат камерите, клубът е решен да стигне докрай в битката си, дори сам, и не се страхува тежките последствия - глоби, служебни загуби и изваждане от групата.

Това предвиждат правилниците на БФС, а новият Закон за спорта обезсилва клубовете в подобни спорове. Те могат да имат права върху тв излъчване само тогава, когато организират дадено събитие (мач, турнир и т.н.). В случая организатор е БФС, който притежава правата, закупени в случая от фирмата на Кирил Домусчиев "Футбол Про медия". "Нова броудкастинг груп" също е притежание на бизнесмена, който е собственик на "Лудогорец" и член на ИК на БФС.

"Левски", а в близкото минало и ЦСКА-София, имат претенции за това, че парите не се разпределят адекватно - не според това колко от абонатите на "Диема Екстра" гледат даден отбор, а по други критерии. Заговори се, че двата клуба ще обединят усилия в битката сега, но това още не е факт, а само слух.

Ето пълното изявление на "Нова Броудкастинг груп":

Нова Броудкастинг Груп не участва в разпределянето на средствата от телевизионни права за българските футболни клубове

Недопускането на наши екипи за отразяването на футболен мач би представлявало грубо нарушение на действащ договор и е в ущърб на зрителите

От 2014 г. насам Нова Броудкастинг Груп е носител на телевизионните права на най-престижните български футболни състезания - Първа Лига / efbet Лига и Купата на България, като винаги е изпълнявала задълженията си по лицензионните договори коректно.

Недопускането на наши екипи за отразяването на футболен мач би представлявало грубо нарушение на действащ договор и е в ущърб на зрителите, в името на които Нова Броудкастинг Груп работи ежедневно. Ето защо категорично заявяваме, че няма да се поколебаем да защитим правата на компанията, както и да търсим дължимите неустойки в случай на нарушение.

Нова Броудкастинг Груп уточнява, че няма отношение към разпределянето на средствата от телевизионни права между българските футболни клубове, като това е в правомощията единствено на БФС и самите клубове.

Офертата на Нова Броудкастинг Груп за телевизионните права на Първа Лига / efbet Лига и Купата на България за 5 години, които започват да текат от сезон 2021/22, е 32,5 милиона лева, като сумата надвишава повече от два пъти следващото предложение. Следва да се вземе предвид, че тази оферта идва в условия на световна икономическа криза, довела до финансов спад и на рекламния пазар. И на този фон инвестицията от страна на Нова Броудкастинг груп е поредно доказателство за дългосрочния ангажимент на най-голямата мултимедийна компания към българския спорт.

От своя страна собствениците на Нова Броудкастинг Груп и собственици на ПФК Лудогорец – Георги Домусчиев и Кирил Домусчиев, категорично заявяват ненамесата си в разпределянето на средствата за телевизионни права сред българските клубове. Отбелязваме, че, за да се избегне конфликт на интереси, самият Кирил Домусчиев, като член на Изпълнителния комитет на БФС, се въздържа при гласуването за вземане на решението за новия договор.

С грижа за българския спорт и неговите привърженици, Нова Броудкастинг Груп неизменно инвестира в качеството на организация, заснемане и излъчване на спортното съдържание в ефира си и е единствената медийна група, която предлага на зрителите всички срещи от елитната футболна лига в HD качество. Ние ще продължим да подкрепяме и родните волейболни шампионати, тенис турнири, състезания по художествена гимнастика и други български събития, като ги включваме в каналите от пакета DIEMA XTRA и онлайн в стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA.