Приближен на венецуелския диктатор Николас Мадуро, опитал се да освободи замразени в България фондове на неговия режим, е вкаран в санкционния списък на ЕС.

Луис Пара е един от 11-те висши чиновници от боливарската република, наказани с решение на Съвета на ЕС. Всички те нямат право да пътуват до Съюза. Брюксел замразява и сметките им в банки в ЕС.

Така общият брой на санкционираните представители на режима в Каракас стана 36. Тези хора са обвинени във възпрепятстване на работата на демократично избраното Национално събрание, лишаване от имунитет на няколко депутати, сред които и председателят на парламента Хуан Гуайдо, иницииране на политически мотивирани преследвания, създаване на пречки за намиране на политическо и демократично решение на кризата в страната, сериозни нарушения на човешките права и свободи, включително на свободата на печата и словото.

Кой е Луис Пара и какво е правил у нас

Луис Едуардо Пара Риверо (41 г.) е незаконно обявен за председател на Националното събрание. Той бе избран в момент, в който военна полиция блокира достъпа до сградата на редица депутати. По тази причина дори нямаше необходимия кворум.

В началото на тази година Клуб Z първи в България научи, че Луис Пара е идвал у нас през април 2019 г. заедно с друг венецуелски депутат – Конрадо Перес. Тогава двамата се представяли в родината си като опозиция на Николас Мадуро.

Двамата поискали среща и били приети в българското Министерство на външните работи.

„По техните думи целта на поисканата от тях среща е била да предоставят информация за установени корупционни практики от страна на венецуелски и чуждестранни компании, опериращи във Венецуела“, отговориха тогава от МВнР на запитване на Клуб Z.

В действителност обаче Пара и Перес опитали да прикрият тези практики и да свалят подозренията от приближена на Мадуро колумбийска фирма. Това заяви за Клуб Z Естефания Мелендес – дипломатическата представителка в България на Хуан Гуайдо, когото ЕС признава за временен президент на Венецуела до провеждането на избори.

Същото се твърди и в редица разследвания на опозиционни медии в боливарската република.

Каракас гони посланичката на ЕС

Президентът на Венецуела Николас Мадуро даде вчера 72 часа на ръководителката на делегацията на Европейския съюз в Каракас да напусне страната в отговор на приетите същия ден от ЕС санкции срещу 11 венецуелски висши политици, предаде Франс прес.

Мадуро обяви експулсирането на Изабел Брилянте Педроза в реч в президентския дворец Мирафлорес. Той заяви, че ако европейските лидери не уважават Венецуела, те трябва да напуснат страната, посочва Асошиейтед прес.

ЕС не може да отговори реципрочно

ЕС не може да отговори с реципрочна мярка и не може да изгони физически посланика на Венецуела от своята територия. Според Виенската конвенция това е от компетенцията единствено на Белгия, на чиято територия се намира дипломатическата мисия на южноамериканската страна. Затова само Белгия може да обяви дипломата за персона нон грата.

Това каза днес в отговор на журналистически въпроси говорителката на Еврокомисията Виржини Батю-Херниксон.

Процедурите на ЕС изискват такава стъпка да бъде одобрена единодушно от всички страни членки. И след това Белгия да предприеме действия.

Днес върховният преставител на ЕС за външната политика Жозеп Борел написа в туитър, че Брюксел ще предприеме необходимите обичайни реципрочни мерки. По-късно той заяви пред журналисти, че в момента Съюзът и неговите страни членки в момента обмислят какви да бъдат тези мерки, посланикът на Венецуела е привикан в ЕК.