„Някои така си представят правенето на политика – записи, снимки...”

„Все едно футболисти, вместо да ритат топка - да се замерят с камъни.”

Така с метафори вицепремиерът Томислав Дончев коментира поредицата от записи, за които се твърди, че са с участието на министър-председателя Бойко Борисов. Самият Дончев уточни пред бТВ, че е слушал само част от тях, но предупреди, че „е опасно да се прави политика с неполитически средства”.

Той не се ангажира да коментира дали записите са автентични, но уточни - „части от тях да, части от тях не”. Каза, че „безспорно е използван гласът на премиера” и призова специалистите да се изкажат.

По думите му има конкретни подозрения за това кой е „свършил цялата работа”. Но е важно да се наблегне на това „кой има интерес, кой е този поборник за справедливост и прозрачност”.

„Кой е, къде е. Току-що го призовах”, обяви Дончев.

Според вицепремиера няма нужда от международна експертиза за анализ на тези записи, за каквато призова президентът Румен Радев. Защото имало поне една медия, която вече е правила такъв анализ.

„По-скоро ще покаже технологиите, по които се прави политика в България. Това е утвърден жанр”, повтори тезата си Дончев на въпрос дали тези записи няма да злепоставят България в Европа, ако се окажат истински.

Той смята, че по време на избори такъв тип компромати имат по-малък ефект. Подобни удари са най-ефективни 3-4 месеца преди избори, каза той.

Соросоид или евразийско мекере

Томислав Дончев заяви, че не се притеснява от партията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. И уточни, че всеки има право да участва в политическия живот. Двамата не са се чували от една година. Допусна, че е напълно възможно новата формация да открадне от избирателите на ГЕРБ. Но отрече възможността за роене на партията.

В отговор на обвиненията, отправени от Цветан Цветанов преди дни, че Дончев, енергийната министърка Теменужка Петкова и премиерът Бойко Борисов изпълняват руски интереси през енергийните проекти, вицепремиерът отговори:

„Не ме карайте да отвръщам със същото.”

Според него подобно обвинение за „зависимост от чужда държава” е криминален състав и е много сериозно. „Хубаво е човекът да го докаже”, обърна се Дончев към Цветанов, видимо подразнен.

И обяви:

„Да решат какво съм - соросоид или евразийско мекере. Няма как да съм и двете”, коментира Дончев.

Той смята, че има безспорна полза за България от изграждането на „Турски поток”, нарече го постижение страната да остане на газовата карта на Европа.

Дончев не се съгласи и с твърдението на Цветанов, че Борисов е загубил връзка с действителността заради хората, с които бил заобиколен.

„Човек, който е избиран три пъти, лидер на най-голяма политическа сила, да се каже, че е загубил връзка с реалността е несериозно”, коментира Дончев.

И разказа, че премиерът се е срещал всеки ден с много хора, насърчавал е генерирането на алтернативи и никога не е следвал лесни решения.

Вицепремиерът посочи, че ще има удължаване и преформатиране на мярката 60/40. Към момента са подадени 17 хиляди заявления за 300 хиляди работни места, като реално спасените са 150 хиляди. 11% са използвани от отпуснатите 1 млрд. лева. Затова ще бъде удължена мярката - вероятно до края на годината или колкото е необходимо.