"Общ фронт между БСП и други партии, неправителствени организации и почтени българи за смяна на модела на управление или национална кръгла маса с ГЕРБ. Това е изборът. Не между Корнелия Нинова или друг."

Това заяви в Горна Оряховица лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Въпросът е дали ще съумеем да събудим народа и ще направим общ фронт, за да променим този модел, в който са се сраснали власт, бизнес, мафия, пари. В него управляват не институциите, а задкулисието. Или ще сменим този модел, или ще седнем на кръгла маса с него. Това е разделителната линия, а не просто една или друга личност. Личността само олицетворява пътя. Този избор е във вашите ръце на 12 септември. Моля, направете усилия 50% + 1 от хората да излязат да гласуват не само заради БСП, а и заради всички, които хвърлихме толкова усилия, труд, енергия, сърце и разум да се борим за България", каза още Нинова по повод предстоящия избор на лидер на БСП.

Тя изтъкна, че през последните четири години социолози, политолози, говорители твърдят, че БСП загива.

"Не сме идеални, но нека видим истината през фактите, а не чрез интерпретациите. За това време спечелихме президентските избори, увеличихме националните депутати от 39 на 80, единствената партия с увеличени европейски депутати, общински съветници и кметове, включително в областни градове. Движим се нагоре. Основните ни политически опоненти в тези четири години се движат надолу", каза Нинова.

И допълни, че обстановката, в която БСП работи, е много сложна, макар да не трябва да бъде оправдание.

"Пълен контрол върху държавата, впрягане на администрацията, медиен комфорт за управлението, а за нас - медийна стена. Работим изключително трудно при тези условия. А накрая и спирането на субсидията като опит финансово да ни унищожат, като не успяха по друг начин. Към това обаче си имаме и наши грешки. И наистина, вътрешнопартийните противоречия са една от сериозните причини да не изглеждаме добре в очите на обществото и да не ни припознават като алтернатива", коментира Нинова.

Тя обърна специално внимание за причините за тези противоречия:

"Първа причина за започнатите противоречия – реформите в партията и промените в устава. Налагането на мандатността и прекият избор на председател не се приемат добре от първия ден от някои в партията.

Втората причина е нежеланието от първия ден на ръководството да се съюзи с ГЕРБ.  В първия ден на изборите през 2016 г. ние получихме предложение за съюз. Аз получих предложение да стана председател на Народното събрание. И тогава не го приемам, не го приемам и сега – как до вечерта на изборите ще кажем на 1 млн. българи, които ни последваха, че сме опозиция, алтернатива и нашата цел е социалната държава, а не паралелната държава, и на сутринта след изборите да се събудим и да кажем - извинявайте, уважаеми 1 млн. българи, които ни последвахте, но по-важно от това да сменим паралелната със социална държава е това да вземем 4-5 поста и да си уредим личния живот. Аз не можех да го направя. Тази линия на поведение с ГЕРБ продължава до ден днешен и получи много ярко изражение на последния Национален съвет.

Третата причина за напрежение при нас е внушената битка с Партията на европейските социалисти. Ние битка с ПЕС нямаме. Много време всички ни убеждаваха, че сме антиевропейска партия, че ще ни изгонят от ПЕС и т.н. Преди два месеца бях в Брюксел и имах лични срещи с председателя на парламента, с вицепрезидента на Европейската комисия, с всички отговорни фактори. Отнасят се с дълбоко уважение към БСП, защото е петата в Европа по резултат."

Нинова заяви, че БСП трябва да управлява чрез спечелване на избори, а не през задния вход със задкулисни договорки и колаборации. Тя припомни, че всеки, който е бил патерица на ГЕРБ, е бил "употребен и приключен за политиката".

"Предстои ни вътрешнопартиен избор и не е въпрос дали аз, друг, втори, трети ще бъде избран за председател. Въпросът е много по-сериозен. От избора на БСП зависи бъдещето на България през следващите години – тоест от всеки един член на партията с началото на вътрешния избор. Убедено мисля, че имаме възможност да спечелим предстоящите парламентарни избори и да управляваме. И ако вие не виждате, че ГЕРБ си отиват, се огледайте. На народа му е дошло до гуша. Време е четиригодишният ни труд да даде резултат", каза още Нинова.