Белгийският крал Филип изрази дълбоко съжаление за страданията и насилието, причинено от колонизаторите в някогашното Белгийско Конго от края на XIX до средата на XX век.

Това се казва в негово писмо до Феликс Чисекеди, президента на ДР Конго. То е по повод 60-годишнината от независимостта на страната.

Това е историческа стъпка на белгийски държавен глава, отбелязват медиите в Брюксел. Според тях за първи път грешките на миналото се признават открито на най-високо ниво.

От 1885 до 1908 г. Белгийско Конго е лична собственост на крал Леополд II. След това до 1960 г. тя е колония на Белгия. Според исторически данни милиони конгоанци загиват през тези години от жестокости, експлоатация и болести.

В писмото си крал Филип пише, че за да може днешните отношения между двете държави да бъдат по-приятелски, необходимо е за историята да се говори открито и да се каже истината.

„Общата ни история съдържа постижения, но и болезнени спомени. Бяха извършени жестокости, имаше насилие, страдание и унижение и това тежи на общата ни памет. Държа да изразя най-дълбоко съжаление за тези рани от миналото, които днес отново болят заради дискриминацията, която все още присъства твърде много в нашите общества“, се казва в посланието.

През последните седмици в Белгия с различни протестни прояви представители на местните африкански малцинства настояха за преоценка на историята и сваляне на паметниците на Леополд II. Някои от тях бяха поругани и прибрани в складове. Вероятно те няма да бъдат връщани на постаментите на открито, а ще станат част от музейни изложби.

Протестите избухнаха заради размириците в САЩ, последвали убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай.