Националната агенция по приходите най-накрая публикува своите указания за начисляването на ДДС ставката за ресторантите и кетъринг услигите. Тя идва два дни преди (б.р. - инструкциите са публикувани вчера) новите правила да влязат в сила от 1 юли, според които за храните в тези обекти ще се прилага 9-процентна ставка, а не единната, която е 20%.

Не е ясно обаче все още как ще реагира бизнесът на инструкциите. До момента знаем, че те имат някои сериозни възражения. Например - разделението на услугата на ресторантьорска и доставката към нея. Според правилата консумацията на храна в обекта ще се облага с ниската ставка, но доставката до дома на същата тази храна остава с високата ставка. Пример - пицата в ресторанта ще бъде с ниска ставка, тази до дома - с висока. Според ресторантьорите това е неадекватно, защото храната е била приготвена от същите тези служители със същите продукти и техника. Според властта обаче логика има и тя се намира в причината за променята на закона. А тя е, че се търси облекчение на ресторантьорската услуга, а не на предлагането на продукти.

Освен това са против останалата висока ставка за алкохола. Депутатите отказаха да намаляват ДДС дори за бира и вино - тоест за нискоалкохолните напитки, което според бизнеса е разделение на бранша. Огромна част от тези обекти са барове и дискотеки, които продават основно алкохол, тоест няма да могат да ползват мярката, която беше обявена като помощ в кризата. Въпреки това обаче същите тези барове и дискотеки се задължиха да изплащат по-високи осигуровки на своите служители, считайки, че го правят в замяна на ниското ДДС. Бизнесът вече поиска промяна, която изрично да посочи, че тези, които не могат да ползват ниската ставка, няма да участват в договорката за високите осигуровки.

От инструкциите виждаме и други интересни моменти. Например - по принцип заведенията за самообслужване ще ползват високата ставка от 20%. Но ако по някакъв начин осигурят "съпътстваща инфраструктура" като столове и маси, съобразени с броя клиенти - те се превръщат с практически бенефициент на данъчното облекчение и ще ползват ниската ставка. Към тези столове и маси обаче трябва да се осигури и достъп до санитарно помещение, отопление, климатизация и да се поддържа добра хигиена. 

Причината за привидно странното разделение се крие в законовата формулировка за това що е то реторантьорска и кетъринг услуга. Според разпоредбите те трябва, освен да доставят храна, да предлагат и някои допълнителни услуги. Ако те не се ползват - ресторантьорът няма право на остъпката. Стига се и до абсурди - ако отидете в ресторанта и поискате храната си опакована за вкъщи, а не седнете да консумирате на място - ще платите 20% ДДС. Все пак това няма да важи, ако седнете на място, но не си изядете всичко и поискате да ви опаковат остатъка за вкъщи. 

От намалението ще се ползват и т.нар. шведски маси в хотелите. Според законодателя те идват със съответните допълнителни услуги и отговарят на правилата. Същото важи и за хранителните помещения в молове например, което е малко необяснимо - там няма сервитьори, а храната идва опакована. 

Високата ставка остава обаче за всички павилиони, будни, каравани. Тоест популярните будни за банички ще начисляват единната 20-процентна ставка. Същото важи за минибарове, топли витрини в магазини и храни от вендинг машини. 

Следва нова странност - ако седнете в ресторант и изядете храната си там - 9% ДДС. Ако обаче същият този ресторант предлага услугата, с която можете да минете с колата си отвън, да получите храната в пакет и да си тръгнете, то вие ще платите 20%. Точно този начин на начисляване ще важи за популярните вериги американски ресторанти, предлагащи сандвичи и менюта.

В крайна сметка обаче, казват от НАП, всичко ще се гледа индивидуално и ще бъде по преценка на проверяващите, ако се налагат глоби и санкции. Възможни са промени в инструкциите, ако се намерят разминавания. Накратко - данъчно задължените лице няма да имат твърди критерии, а ще преценяват сами дали е налице възможността за използване на ниската ставка. След това проверките на НАП ще преценяват дали има нарушения.

Що се отнася до клиентите - те вероятно няма да усетят намаленията. Казаха го преди време от бизнеса, каза го днес и говорителят на НАП Росен Бъчваров. Според него по-скоро парите ще останат в джоба на търговците.

ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач, най-общо казано, е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат за съжаление не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, каза Бъчваров.