Владимир Путин призова руските граждани да участват на утрешния вот за конституционна реформа, която може да позволи на президента да остане на власт до 2036 г.

"Утре, 1 юли, е денят за гласуване. Моля ви, скъпи приятели, кажете думата си. Гласът на всеки от вас е най-важният, най-главният", обяви той в живо обръщение пред Русия, които се провеждат доста често покрай епидемията от коронавирус.

Президентът увери, че чрез подкрепата за конституционните поправки руснаците ще гласуват за страна, в която желаят да живеят.

"Ние не гласуваме само за поправки, облечени в правни норми. Ние гласуваме за страна, в която желаем да живеем - с модерно образование и здравеопазване, с надежда за социална защита на гражданите, с ефективна власт, отговорна пред обществото", обяви държавният глава. "Ние гласуваме за страна, за която работим и която искаме да оставим на децата и внуците си", подчерта Путин.

"Защото съм уверен: всеки от вас, като взема такова важно решение, мисли преди всичко за своите близки, разчита на ценностите, които ни обединяват", обърна се Путин към гражданите на страната.

Той подчерта, че за жителите на Русия обединителните ценности са "истината и справедливостта, уважението към работещия човек, към хората от по-възрастните поколения, семейството и грижата за децата, тяхното здраве, морално и духовно образование".

"Измененията на основния закон, в случай на вашата подкрепа, подсилват тези ценности и принципи като най-върховните, безусловни конституционни гаранции", напомни държавният глава на руснаците.

Путин посочи, че бъдещето благополучие на Русия зависи от нейното "развитие" - явно в посока по-продължително управление на руския държавен глава. 

"Стабилността, безопасността, благополучието и достойния живот на хората можем да обезпечим единствено чрез развитие, само ако сме заедно и единствено ние самите. Именно на нашата отговорност искрените ни патриотични чувства и загриженост за родината почива суверенитетът на Русия, както и уважението към нашата история, култура, майчин език, традиции и паметта ни за постиженията и делата на нашите предци."