Депутати и еколози не успяха да постигнат съгласие за промените в Закона за биологичното разнообразие в парламента днес.

След зелените протести ГЕРБ обяви, че не подкрепя промените в обхвата на "Натура 2000" и организира дискусия в Народното събрание днес в ресорната екокомисия. 

Целта на шефката на комисията Ивелина Василева от ГЕРБ беше да се постигне "консенсус" върху текстовете от закона, но тя бързо се разочарова от това, че имало политически послания, а не експертен подход. Тя подчерта важността законодателството да бъде "цяло", а решенията да се основават на "научния подход, научните анализи и данни на учените". И подчерта, че няма да подкрепи предложенията на Валери Симеонов и НФСБ

Според министъра на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро (НФСБ), новият начин за управление на защитените зони у нас - цялата власт за това да е у него - било за цел да се постигне по-пълно изпълнение на двете природозащитни директивни на ЕС. Това били последните тенденции.

"Защита на природата насила няма как да стане", заяви той, и отбеляза, че настоящата нормативна уредба не може да реши всички проблеми.

Валери Симеонов пък отбеляза, че едва ли не само в България имало 35% защитени територии, и "това в най-бедната в икономически аспект държава в ЕС". 

 

"Това ни задължава, като хора, които би трябвало да носят не само за мравките и буболечките, а и за хората, които живеят на тези територии, да се съобрази този закон и с тях. По тази причина философията на нашите предложения е подчинена на съобразяването, съблюдаването и устойчивото развитие на тези региони и в частност на хората, които са притежатели и собственици на земи, които не би трябвало да бъдат в ролята на едни изпълнители, а и активен участник в този процес“, заяви още Симеонов.

Според него влиянието на научната общност било безспорно, но пък трябвало "да бъде изпълнител на волята на въпросния консултативен съвет и въпросните съвети по биологично разнообразие".

 

Еколозите бяха на друго мнение. Според Андрей Ковачев от "За да остане природа в България", нужен е нов работещ закон, а настоящите предложения за "Натура 2000" трябва да отпаднат. Тома Белев пък подчерта, че животните не признават административни граници и е нужен специфичен подход, а според ЕК не управляваме екодирективана за биоразнообразие правилно.

"МОСВ предлагало корупция на едно гише, защото се съсредоточава всичко в ръцете на министъра", отбеляза той.

Собствениците на земи в "Натура 2000" също се вбесиха на еколозите и ги обявиха за "имотни терористи". В отговор представителите на зелени организации обявиха, че следващият им протест е на 7 юли, подчертаха нуждата от политическа воля, и напуснаха демонстративно дискусията.