"Има опити за връщане на страната ни 25 г. назад."

Това смята Цветан Цветанов, бившият втори човек в ГЕРБ, който в събота официално потвърди, че се подготвя за изграждането на своя собствена политическа формация.

За новата партия, чието учредяване се очаква да е в началото на есента, той обяснява, че няма да е лидерска.

"Тя ще е на принципа "не на лидерството, не на едноличните решения", каза във вторник той пред БНР.

"От началото, когато започнах да се занимавам с политика, съм допуснал много грешки, защото нямах опит. Сега имам предимството, че имам опит, ентусиазъм, знам какви са слабостити, които трябва да бъдат преодолени, как да се ползва целият наличиен потенциал, който има в младите, в по-възрастните, в активната средна възраст, която може да бъде генератор на всички реални политики. 

"Няма да се връщам назад, няма да коментирам колегите си, но същевремено знам къде са грешките, които да бъдат избегнати", допълва Цветанов.

Бъдещата партия ще е позиционирана в център-дясно в политическо пространство, добави той. Би си сътрудничила с всички политически формации, които изповядват евроатлантическите ценности и които гарантират демокрацията, правовия ред и всички реформи, които са неотложни, според Цветанов, в момента ръководител на Евроатлантическия център за сигурност.

На въпрос за възможността да се търси партньорство с НФСБ, той отговори, че за това било много рано, но партията на Валери Симеонов подкрепяла политики за малкия и средния бизнес и тук можело да се припрокрият целите им.

"Валери Симеонов и "Обединени патриоти" гласуваха против сделката за Ф-16 и тук няма да можем да намерим своето припокриване, но същевременно Симеонов е защитник на това страната ни да запази своя суверенитет, като бъдем част от силна и обединена Европа и да ограничим руското влияние, което се засилва в България. Ето тук имаме силни допирни точки с Валери Симеонов", поясни той.

Цветан Цветанов изказа недоверие в резултатите от социологическите проучвания, които не дават добър шанс на политическия му проект. 

"Институциите в страната трябва максимално бързо да се произнесат по всички теми, от които в момента всички български граждани се чувстваме омерзени", заяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи. Той коментира и недоверието в институциите, което демонстрира президентът Румен Радев, заявявайки, че не вярва в безпристрастността на прокуратурата.

"Подобно поведение по никакъв начин няма да създаде условия за консолидиране на обществото и за правенето на политики, в които да участват и опозицията, и управляващите".

Според Цветанов колкото по-бързо има категоричен отговор за това, което е изнесено в публичното пространство (записи, снимки - бел. ред.), дали е вярно, или не е - това ще намали както фалшивите новини, така и интерпретациите, които генерират публично напрежение.

"Всички български граждани сме омерзени", каза още той.

Според него записите и снимките били дело на "много близък човек, който може да остане с преспиване в резиденцията, в която в момента живее премиерът". 

Попитан дали стилът, в който говори гласът от записите, е подобен на това, което е чувал Цветанов, той отговори уклончиво:

"Мога да кажа, че във времето, в което бях министър на вътрешните работи, нито веднъж премиерът Борисов не ми се е обаждал, за да търси някакво съдействие или ходатайство. Всички министри имахме тогава оперативната самостоятелност и съответно си носехме и отговорността за всичко, което се случваше. Сега обаче не бих могъл да бъда обективен, защото ситуацията е много променена. Съдейки от някои политически решения и изказвания може би има вече има промяна и в поведението на Борисов спрямо министрите и т. н."