Световно клинично проучване, което трябва да тества дали антималарийните препарати хидроксихлорохин и хлорохин могат да предпазват от инфектиране с коронавируса, ще бъде подновено, след като получи одобрението на британските регулаторни органи, съобщава Ройтерс.

Регулаторната агенция за лекарствата и лечебни продукти взе решението да допусне провеждането на проучването, известно като COPCOV. По-рано резултатите от друго британско изследване показаха, че хидроксихлорохинът не помага за оздравяването на пациенти, които вече са се разболели от COVID-19.

COPCOV е рандомизирано изследване с плацебо контролирана група, чиято цел е да включи 40 хил. здравни работници и друг персонал, който е на първа линия в борбата с коронавируса. То се осъществява от филиала за изследвания в тропическата медицина на Оксфорд в Банкок, столицата на Тайланд.

През март американският президент Доналд Тръмп провъзгласи хидроксихлорохина за почти чудотворно лекарство за коронавируса, по-късно той обяви, че е започнал да го приема превантивно. Съобщенията от медицинските екипи за ефекта от прилагането на препарата в лечението на болни с COVID-19 обаче не бяха така обнадеждаващи като бяха докладвани и множество странични действия, част от които животозастрашаващи.

Агенцията по храните и лекарствата на САЩ подчерта факта, че ефикасността и безопасността на медикамента не са доказани.

По-късно проучвания показаха, че прилагането на хидроксихлорохина при лечението на COVID-19 не дава положителни резултатите. 

Професорът от Оксфорд Никълъс Уайт, който е един от ръководителите на  новото проучване COPCOV, обясни, че досега не е било изследвано действието на антималарийните препарати не при лечението на тежки случаи, а за превенция.

"Хидроксихлорохинът може би може да предпазва от заразяване и това трябва да бъде проверено в рандомизирано контролирано проучване", каза той.

Според учения въпросът дали той предпазва от COVID-19 или не продължава да стои.

Резултатите се очакват към края на годината.