6,9 милиарда евро бяха мобилизирани на Четвъртата брюкселска донорска конференция за подпомагане на сирийските бежанци, съобщиха от Еврокомисията.

Парите са за тази и следващите години. 71 на сто от сумата, или 4,9 милиарда евро, ще дойдат от ЕС. От тях 2,3 милиарда ще бъдат дадени от Комисията, а 2,6 млрд. - от страните членки.

Конференцията бе виртуална. Тя започна на 22 юни и завърши днес. Събитието бе организирано съвместно от Еврокомисията и ООН и събра участници от над 80 страни и международни организации.

„Почти 10 години война означават, че половината от населението на Сирия трябваше да напусне домовете си. Загинаха над половин милион души. Цяло поколение сирийски деца не познават нищо друго освен войната“, изтъкна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той допълни, че Европа не може и няма да отвръща поглед от случващото се там.

Голяма част от средствата са предназначени за съседни на Сирия страни, в които има много бежанци. Става дума за Турция, Йордания и Ливан. Целта е да се създадат по-добри условия за живот в бежанските лагери.