Латвия забрани руската държавна медия Russia Today и призова други държави-членки на ЕС да последват примера ѝ, предаде "Baltic Times".

Латвийският медиен регулатор NEPLP е разпоредил да бъдат блокирани следните телевизионни канали: RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary and RT TV.

Причината за решението на Рига се дължи на факта, че телевизията е собственост на Дмитрий Кисельов, който е в списъка на лицата с наожени от ЕС санкции заради централната си роля в руската пропаганда при анексирането на Крим през 2014 г.

Подобно на други приближени до Кремъл канали, Russia Today определя Латвия за провалена страна. Същевременно Кисельов е телевизионен водещ и един от открояващ се глас в пропагандата на Кремъл. 

"Доказателствата, които сме събрали, са много силни и ние ще призовем останалите регулатори в държавите-членки на ЕС да последват нашия пример и да забранят излъчването на Russia Today на тяхна територия. Подобни програми нямат място в Латвия и в останалата част на ЕС", обяви председателят на NEPLP Айварс Аболинс.

Забраната ще остане в сила, докато ЕС не отстрани името на Кисельов от списъка със санкции. Въпросните канали на Russia Today са регистрирани в Русия и в Обединеното кралство.

През ноември 2019 г. NEPLP вече забрани девет руски телевизионни канала, чийто собственик Юрий Ковалчук също е в списъка със санкционирани от ЕС лица,  които застрашават териториалната цялост на Украйна.