Държавният секретар на САЩ Майк Помпео допусна възможността руският президент Владимир Путин да бъде поканен на разширена среща на върха на Г-7, като същевременно подчерта, че приема насериозно действията на Москва в Афганистан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Президентът решава дали да го покани на среща на върха или не", каза Помпео.

Доналд Тръмп е критикуван за желанието си да покани Путин на среща на върха на Г-7, въпреки че наскоро Москва беше обвинена, че е плащала премии на талибаните за убийството на западни войници в Афганистан.

"Той е този, който взема това решение. Убеден съм обаче, че е изключително важно да поддържаме по-чести контакти с руснаците", каза Помпео.

Според американски медии руски агенти са раздали пари на близки до талибаните бойци, за да убиват войници от САЩ и НАТО в Афганистан.
Русия и талибаните отрекоха информацията.

В началото на юни Тръмп предложи за пореден път да покани руския си колега Владимир Путин на следващата среща на върха на Г-7. русия беше изключена през 2014 г. от тогавашната Г-8 заради анексирането на Крим.

Твърденията за руски бонуси за убийство на американски войници в Афганистан са фалшива новина, казва Тръмп 

Тръмп отхвърли днес като фалшива новина твърденията, че Русия е предлагала бонуси за убийството на американски войници в Афганистан, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Конгресмени настояват за отговор на твърденията, а демократите обвиняват Тръмп, че се държи прекалено отстъпчиво с Путин с риск от човешки загуби сред американските войски.
Според цитирани от в. "Ню Йорк таймс" източници от американското разузнаване Русия се е свързала с екстремисти, докато САЩ и талибаните са преговаряли за край на конфликта в Афганистан.

"Историята за руските премии е просто поредната измислица на разпространяващите фалшиви новини медии, която се разказва само за да навреди на мен и на Републиканската партия. Този таен източник вероятно дори не съществува, както и самата история", написа днес Тръмп в Туитър.

Вчера говорителката на Белия дом Кейли Макенани каза, че Тръмп бил информиран за тези разузнавателни сведения, след като в понеделник заяви, че не е бил информиран, защото сведенията не били проверени. Макенани добави, че и сред разузнавачите има резерви доколко тези твърдения са надеждни, отбелязва АП.