Втори епизод от историята "Осемте джуджета" представи днес Антикорупционият фонд.

Става въпрос за разследване на журналиста Николай Стайков от фонда, стъпващо на свидетелски разказ на бизнесмена Илия Златанов - собственик на най-големия производител на асансьори у нас "Изамет". Преди седмица бе представена първата част, в която Златанов разказва как след конфликт с роднини за собствеността на бизнеса му е препоръчана, а той се съгласява на помощ, зад която се оказва настоящият адвокат и бивш следовател Петър Петров, публично популярен като Петьо Еврото. Преди това Златанов подава сигнали за опита на роднини да му вземат бизнеса, но институциите не предприемат нищо. Това се променя, когато се разбира "за помощта". Че прокуратурата се задейства тогава свидетелства официално съобщение в сайта й. Арестувани са шестима души, заподозрени в изнудване, пране на пари, опит за присвояване и т.н. От разказа след това се разбира, че сред арестантите са роднини на бизнесмена, сред които и синът му, иззети са пари и злато от сейфовете на компанията. 

Твърденията на Златанов са, че Еврото заедно с жена му Любена Петрова и др. първо му обещават помощ срещу половината от бизнеса, като подписва и запис на заповед на името на Любена. Но в крайна сметка искат целият му бизнес да бъде приписан на техни хора. Споменати в сюжета са адвокати, висши представители на прокуратурата, фирмата за охрана "Делта гард" на т.нар. Митко Каратиста, а на едно място Златанов споменава и фамилията Пеевски - като заинтересован от асансьорния бизнес заради очаквани европейски средства по програма. Разследването се казва "Осемте джуджета" по името на ресторант в центъра на София, където бизнесменът е бил викан на срещи - в непублична част на заведението, с Петьо Еврото. Извън Златанов почти всички други от останалите участници в разказа, потърсени за коментар, не са открити или са отказали на Антикорупционния фонд.

Прокуратурата се самосезира по първата част от филма, а авторът му Николай Стайков бе извикан като свидетел за разпит във вторник. 

Във втората част на "Осемте джуджета", представена днес, Златанов разказва подробно за заплахи, които е получавал, кого е виждал в ресторанта, докато чака или си тръгва от срещи, и как е поискано от него да прехвърли целия си бизнес на "помагачите" му. Разказва как, заедно с "назначената" му охрана от цитираната по-горе фирма, е бил извикан в столична болница. По това време синът му е там, пратен от ареста, има нужда от хемодиализа. На въпросната среща в лекарски кабинет, с повикан нотариус, искат от него да подписва документи, протоколи и т.н. по прехвърляне на бизнеса, като е заплашен, че синът му още не е сложен на апарат и има гърчове. 

По темата с иззетото от разследващите злато при обиска и обвиненията срещу роднини, част от което му е обещано обратно, Златанов твърди, че го е викал, с посредничеството на Любена Петрова, и се е срещал с прокурор Димитър Франтишек Петров - това се е случило през последната зима. В кабинет на последния в сградата на спецпрокуратурата му е показано златото и е взето оттам - от Любена Петрова, в кашончета, твърди бизнесменът. Той обвинява още прокуратурата, че има механизъм за изготвяне на фалшиви документи, защото били открити фактури на името на Златанов за златото - че било купено от австрийски дилър на метал. Самият Златанов твърди, че такова нещо няма. От Антикорупционния фонд са потърсили Явор Златанов - това е синът, който е отговорил по мейл, че златото е негово, от наследство и покупки, има документи за това, но на този етап няма да ги показва. 

И Димитър Франтишек лично, и спецпрокуратурата като институция отказват коментари по случая - във втория случай с мотив текущо досъдебно производство, казват от АКФ във видеото. И заявяват, че в подкрепа на изнесеното разполагат със свидетелства от телефона на Златанов за проведени разговори и срещи. 

Бизнесменът разказва и за среща в офиса на адвокат Коцева (в първата част на разследването тя е посочена като един от адвокатите, препоръчани от Еврото, самата тя не коментира случая - б.р.). На срещата били още шефът на охранителната фирма, Любена Петрова.

Тук Златанов преразказва какво се е случило (за което няма как да има потвърждение, ако някой от другите участници не го даде - б.р.). По думите му тогава е бил заплашен, че ако не подпише документите за бизнеса, ще му вземат и личното имущество, и знаел какво следва, а Петрова била обяснила, че дял от златото си не е получил, защото трябвало да се даде на "голямото, пълното момче, на момчето с каскета, на Франтишек...". "Първо - за златото трябваше половината да го взема. Тия пари - на пълното момче, на момчето с каскета, на Франтишек..."

Златанов разказва как е почувствал, че е застрашен животът му и в средата на април успява да напусне България. Междувременно Кристиян Христов, комуто е прехвърлян бизнесът по описания начин, няколко пъти е внасял заявления в Търговския регистър, но те са връщани и към момента Златанов продължава да е собственик на "Изамет", а не "К корекшън". Но не е имал, нито негови представители, достъп като такъв до имуществото си, охранявано от "Делта гард". Христов не е бил открит за коментар на мобилния телефон, с който от АКФ разполагат. 

В края на разказа се появява и дама, която е дъщерята на Илия Златанов. Тя разказва как баща й разказал за случващото се през пролетта тази година, а брат й Явор е бил отново арестуван през март по други обвинения. Разказва и за нанесен побой. Става ясно, че следва продължение на разследването на Антикорупционен фонд.