Внушителната статуя на генерал Томас Джонатан Джаксън бе свалена в сряда от бетоновия й пиедестал в Ричмънд, щата Вирджиния, само няколко часа след като кметът на града нареди премахване на всички статуи на Конфедерацията, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди няколко седмици губернаторът на Вирджиния Ралф Нортъм нареди премахването на най-известната и внушителна статуя на Monument Avenue - тази на генерал Робърт Лий. Отстраняването на статуята, която се намира на щатски терен, засега е спряно, тъй като се чака решение по две жалби срещу премахването й.

Кметът на Ричмънд Левар Стоуни нареди в сряда премахване на всички статуи на Конфедерацията, които се намират на територията на града. Кметът каза, че използва извънредните си правомощия, за да ускори процеса на помирение в бившата столица на Конфедерацията след седмиците на протести срещу полицейската бруталност и расисткото неравенство, започнали след убийството на чернокожия американец Джордж Флойд от бял полицай в края на май.

Час по-късно работници пристигнаха при статуята на генерал Джаксън, известен още приживе с прозвището Каменната стена (Stonewall), с голям кран и други съоръжения и няколко часа по-късно я изтръгнаха от пиедестала й под ръкоплясканията на неколкостотин души.

Кметът на Ричмънд заяви, че е пристъпил към ускоряване на процеса по премахване на паметниците, тъй като се тревожи за безопасността на хората, които се опитват да свалят гигантските статуи.

Камиони и друго оборудване можеха да се забележат и при други паметници на Конфедерацията по Monument Avenue. Очаква се процесът по премахване на паметниците да завърши в рамките на 60 дни.

Джаксън и до ден днешен е изучаван като един от най-талантливите тактици в американската военна история. Остава в нея и с прякора си, който спечелва с непоклатимостта му в решителни битки по време на Гражданската война в силите на Конфедерацията. Макар да е притежавал роби, генералът е бил много уважаван от чернокожите, роби и свободни хора, в Лексингтън, където е учител по естествени науки и експериментална философия и артилерийски инструктор преди Гражданската война. Джаксън преподава и на чернокожи и е описван от местните като техен приятел.