Драстични мерки - например затваряне на стадионите до края на сезона, ако запалянковците не спазват противоепидемичните предписания. Това обеща министърът на спорта Красен Кралев в Нова телевизия вчера - часове преди финала за Купата на България между ЦСКА-София и пловдивския "Локомотив" (3:5 след дузпи).

Той добави, че лично ще присъства на стадион "Васил Левски", за да следи. До него беше здравният министър Кирил Ананиев, лично пратен от премиера Бойко Борисов със същата мисия.

Важно уточнение - на трибуните имаше около 10 хиляди души. Трябваше да са 12 000, но "Локо" върна 2000 билета в последния момент. В събота, когато правителството и Националният оперативен щаб направиха компромис и пуснаха още 8000 души, беше решено феновете да седят през седалка и през ред. Желателно бе да се носят и маски - такива се раздаваха на входовете.

Фенове на ЦСКА-София на снощния мач.

Властимащите вярваха, че първото може да се изпълни, тъй като в сектор щяха да се допуснат по максимум 3000 зрители. Капацитетът на седящи места на ст. "Васил Левски" е 44 хиляди.

Не беше нужно да си на стадиона, за да забележиш, че мерките за физическа дистанция и отстояние не са спазват масово. Донякъде това беше изпълнено само в сектор В, където бяха настанени част от пловдивчани. А те бяха по-малко от тези на почитателите на ЦСКА-София. Във всички други сектори - дори в А, да не говорим за Б и Г, където са най-запалените, хората седяха или стояха прави плътно един до друг.

И феновете на "Локомотив".

Въпросът сега е ще бъде ли наложена глоба на Професионалната футболна лига, която като организатор на турнира и финала носи отговорност? А какво като бъде наложена?

Както съобщи столичната РЗИ преди дни, съставен е акт на ЦСКА-София за домакинството срещу "Левски" на същата арена, когато присъстваха дори повече зрители - около 15 хиляди. Този мач обаче мина между капките - покрай него не се говореше много за спазване на мерки.

Оттук се вижда сектор А.

Ще спази ли заканата си Красен Кралев? Вярно е, че както отбеляза той, България е една от 15-те страни в Европа, в които се допуска публика на стадионите. Но като изключим Сърбия, Хъратия и донякъде Унгария, в останалите феновете са доста по-дисциплинирани.

Вчерашният финал за Купата на Дания между "Олборг" и "Сьонерсюк" беше прекъснат, а 50 души - нарушили протокола, изведени с полиция, пише в. "Сега".

До края на сезона в Първа лига остават три кръга, в които има предостатъчно мачове, предполагащи струпване на стотици, а в някои случаи и хиляди фенове. Още този уикенд са двубоите "Левски" - "Славия" и ЦСКА-София - "Лудогорец", след това наред е "шампионският мач" на "орлите" срещу "сините", за когато е предвидено и празненство. Ще има баражи за оставане в групата и за Лига Европа...

А победителите празнуваха така. Подобно нещо можеше да се наблюдава и среднощ на стадиона в парка "Лаута", където се стекоха хиляди почитатели на "черно-белите", за да ликуват.

Ако някой е вярвал, че ще постигне физическа дистанция в секторите Б и Г и въобще там, където сядат най-големите "ултраси", просто не ходи по мачове и не познава фенската култура.