24 народни представители бяха глобени от здравната инспекция заради това, че са били без маски в парламента. Представителите на здравните органи обиколиха стаите на парламентарните групи с констативни протоколи. 24-има са с наложени глоби от 300 лева за първо нарушение, съобщи БНР. 

Санкцията може да бъде обжалвана. Актовете се връчват лично и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) си поставиха срок до края на седмицата да ги дадат на всички нарушители. 

От НФСБ глобените депутати са трима. Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев обяви, че от управляващата партия са санкционирани шестима.

"Поименно не мога да ви ги кажа, но шест човека са провинилите се. Те го подписват. След това могат да го обжалват, естествено. Всеки бърка. Естествено, след като е сбъркал някой, ще си понесе вината и отговорността", заяви Велчев. 

Санкциониран от "Атака " е Павел Шопов, който и днес беше в парламента без маска. 

От "Воля" имат един глобен депутат. Броят на нарушителите в БСП не е оповестен. В ДПС и ВМРО няма санкционирани.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че ще поиска от председателя на парламента Цвета Караянчева да разреши депутатите да правят изказвания от парламентарната трибуна без маски. 

„От утре ще искам това да се регламентира, за да не започне някой да налага санкции на всеки, който се изказва - тогава ще стане наистина весело. Второто, което ще поискам, е председателстващите заседанието също да не носят маски, защото разстоянието е повече 1,50 м.“, разясни Симеонов.