„Клуб Z“ зададе няколко еднакви въпроса, свързани с ваканцията през това лято, на различни по възраст и професия хора. Целта бе да проверим дали се притесняват заради коронавируса, или смело ще отидат на почивка на места, на които се събират много хора. Отговорите показват, че българинът по традиция е безстрашен, но винаги има едно наум. Нещо като: не ни е страх, но за всеки случай ще стоим на дистанция.

А ето и какво попитахме хората:

  1. Страх ли ви е да отидете на почивка тази година заради епидемията от коронавирус? Имате ли притеснения от събирането с много хора?
  2. Ако можете да избирате къде бихте предпочели да почивате - в хотел или на някое по-усамотено място - палатка, каравана, малък комплекс, къща за гости?

Ето и какво ни отговориха:

Елена и Лозан, 50 г. и 55 г., собственици на малък бизнес

1. Страх ни е, да. Съпругът ми има заболяване, което руши имунната му система, и попада в рисковата категория, така че се притесняваме.

2. При всички положения ще опитаме да намерим по-изолирано място. Вероятно тази година ще почиваме на планина, например в някоя къща за гости, по-далеч от населените места. По принцип летуваме на море, в големи хотели, но тази година няма да рискуваме. Така че ще търсим по-малки и скрити места.

Кирил, 22 г. , студент по фармация

1. Не, не ме е страх, но някои приятели от моята компания се притесняват.

2. Вероятно ще опитаме с компанията ми да намерим нещо по средата. При всички положения ще отидем на море, но ще търсим отделна къща, която да бъде само за нас, а няма да запазваме стаи в големите хотели.

Елена и Юлия, сестри, пенсионерки

1. Не, не се страхуваме.

2. Ние всъщност имахме вече планове за ваканция, но се наложи да ги отменим. Планирахме обиколка из Норвегия, но туроператорът, с който традиционно пътуваме, изпитва затруднения и няма да може да реализира тази ваканция. Така че ще си останем в България, но засега не сме решили точно къде.

Даниел, 31 г., IT специалист

1. Не ме е страх. Мисля, че опасността отмина, но все пак гледам да съм внимателен най-вече заради възрастните ми роднини.

2. Ще почивам на Българското Черноморие, но при всички положения ще избера някое по-спокойно място. Не съм запазил нищо все още, но ще се оглеждам за квартира в малко населено място.

Александър и Александра, 35 г. и 28 г.

1. Притесняваме се, нормално е. Въпреки че обстановката вече не е толкова напрегната, смятаме, че трябва да се внимава.

2. Ще почиваме вероятно на къмпинг. Все още в България има такива места, на които хем да си сред хора, хем те да не са наблъскани един до друг. Така ще спазваме някаква социална дистанция, но трябва да признаем, че това е и по-приятният начин да почиваш.

---

Тази анкета е публикувана в новия брой на списание "Клуб Z". Можете да го намерите в нашия МАГАЗИН.