Тежък ден за Бойко Борисов - след като цяла сутрин кара джипа в околностите на Велинград, за да инспектира изграждането на околовръсния път на града и ремонта на пътя до Сърница, премиерът присъства и на церемонията по символичната първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър. 

Още докато оглеждаше ремонтните дейности около Велинград, Борисов изрази своето задоволство от работата на хората и машините и без никой да го е питал, обяви:

"А нека после да си ме снимат гол колкото си искат..."

Очевидна препратка към изтеклите снимки от неговата спалня, на една от които той лежи заспал на леглото си. Самият Борисов призна и нейната автентичност. 

"Когато хората са доволни, и аз съм щастлив. Това е дълго чакан проект, пътят беше в много лошо състояние. Ще облекчим трафика", продължи да се радва той. 

В следващите си живи включвания от околията Борисов успя да обещае на местните нов асфалтов път, детска градина и един спортен салон за децата. Гимназията на горското стопанство пък бързо получи премиерското разрешение за нова сграда за общежитие. 

Обратно в София - премиерът Борисов, отскочи до София тех парк, за да присъства на откриването на строежа на сградата, която ще помещава суперкомпютърът. Там вече го чакаха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, евродепутатът Мария Габриел и икономическият министър Емил Караниколов. Именно последният беше и човекът, който по стар обичай счупи бутилка шампанско във ваната на багера, който направи първата копка. 

Припомняме, че България стана домакин на един от осемте суперкомпютъра на ЕС, които ще целят да изведат на следващо ниво цифровите технологии. Според българското правителство пък работата на машината ще помогне за подобряването на имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори. 

Финансирането на проекта е на стойност от малко над 18 млн. евро, като 12 от тях ще бъдат дадени от държавната хазна. Останалите са от европейските програми. 

В България проектът се реализира от "Петаскейл суперкомпютърс - България", а водещ партньор е именно София тех парк. Според създателите й машината ще ускори развитието на научноизследователските и иновативните дейности, ще гради и моделира модерни технологии, напълно приложими в реалния живот. Оттам ще последва и пряка полза за българската икономика. 

"От най-изостаналите вече сме водещи не само на Балканите, но и в тази част на Европа, защото, както знаете, само пет такива суперкомпютъра има. Тук ще има офиси на Световната банка, утре откриваме немски завод в Пазарджик. В цял свят знаят колко сме добри и малко да се отпуши икономиката, всички ще искат да дойдат при нас", коментира Борисов. 

Малко след това се отдаде на спомени и припомни как с Плевнелиев седели на дивана в Бояна и бившият президент "един час ми говори нещо за този Тех парк, а Мария пък още си тичаше по поляните в Гоце Делчев".

"Така че мога да кажа, че се преборихме в конкуренция не само с Балканите, но и с целия ЕС за този суперкомпютър. Колко труд ни е струвало, за да се случи... Но все пак да се знае, че с 12 милиона лева и България е участвала, така че сме си горди с това, което се случва сега."

След това Борисов реши да се шегува... с ретроградния Меркурий.

"Не стройте до 12-и, че дотогава е ретроградният Меркурий. После стройте."