„Вътрешна работа на държавите е да уреждат въпроса колко време ръководителите им да бъдат на поста. Но това, което е важно, е да има спирачки и баланси в системата, а изборите на тези лидери и тяхната рамка да бъдат честни и демократични, без никакви ограничения за опозицията, както и за провеждането на честна политическа битка.“

Така отговори на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Помолихме го да коментира изключително високия процент на гласувалите в подкрепа на промените на руската конституция. Тези промени ще позволят на президента Владимир Путин да управлява до 2036 г.

Стано изрази съжаление, че не е била позволена кампания нито за, нито против поправките. Той смята, че това е лишило хората от балансирана информация за такива важни промени. „Гласът“ на европейската дипломация се надява информациите за нередности по време на вота като принуда за гласуване, двойно гласуване, нарушения на тайната на вота и полицейско насилие върху журналистите, отразяващи изборите, да бъдат сериозно проучени.

Същевременно ЕС не признава провеждането на референдума на анексирания поуостров Крим и в контролираните от проруски сепаратисти територии в Източна Украйна.

Стано изтъкна също, че промените поставят руската конституция над международното право.

„Венецианската комисия на Съвета на Европа, на който Русия е член, постанови, че тези промени са несъвместими с руските международни ангажименти, и препоръча тези поправки да бъдат премахнати или променени в съответствие в нейните ангажименти. Ние очакваме Русия, независимо от промените в конституцията, да се придържа към международните си ангажименти, включително да изпълнява решенията на Европейския съд за правата на човека“, каза той.