„Дънинг-Крюгер ефектът - колкото по-малко знаеш, толкова повече си мислиш, че си умен - е доста засилен при лидерите на мнение, при тези, които се изразяват гръмогласно, но рядко правилно. Лошото е, че хората, които наистина знаят и могат, често пъти не виждат смисъл да полагат усилия. Или решават, че това би им донесло повече неприятности, отколкото позитиви. Аз също го забелязвам при себе си, уморявам се, защото от години се дъвче едно и също нещо, но хората не си вземат поука. Не се опитват да погледнат от другата гледна точка.“

Това заяви Йордан Стефанов, микробиолог, химик и автор на страницата „Наука и критично мислене“, в пилотния епизод на независимото журналистическо предаване „По острието с Калоян Константинов“.

„Всяка година става все по-зле положението, хората не могат да разберат коя новина е истинска и коя не. Особено със слагането на ръка върху определени медии от определени хора – налага се една обща гледна точка. Сякаш някой крещи. А този, който крещи, обикновено печели спора. Това, което ни налагат като тема тези медии, се превръща от лъжа в истина“, коментира ученият.

Той предупреждава да не се вярва на станалите популярни напоследък инфлуенсъри и коучове като хора, които нямат почти никакъв практически опит в това, което правят. Вместо това „споделят теория, която са назубрили от интернет“.

„Хората попиват всяка информация безкритично като гъба. Винаги трябва да се проверява биографията на въпросните инфлуенсъри. Интересно ми е, като се зачета в биографиите на здравни инфлуенсъри, които изготвят диети и прочие. Гледаш - 10 г. опит в ПР-а и рекламата и изведнъж им е щракнало да дават съвети за хранене, които естествено не са правилни – на моменти са дори опасни, със сигурност не са законни.“

Стефанов изтъкна, че в София от години функционира център за хомеопатично лечение, който многократно е затварян от здравните власти, но след това пак е отварял врати. В БАН пък има учен, който твърди, че се е срещал с извънземни и организира събития по темата. Това накърнява престижа на институцията и намалява желанието на младите учени да работят в БАН, където стават за смях.

Според него обаче обществото в България и по другите страни започва да вярва на все по-налудничави работи. Пример за това е коронавирусът:

„Сякаш множество конспирации се сляха в една амалгама. От една страна, антиваксърите отричат ваксината против COVID-19, която я няма. От друга страна, 5G мрежите навлизат все повече и хората изпадат в истерия. От трета страна, Бил Гейтс и неговата фирма технологичен гигант финансират създаването на ваксини, а на всичкото отгоре произвеждат и чипове – значи ще ни чипират с ваксините. Във всеки период през последните няколко години има истерия, по която хората полудяват – доскоро бяха норвежките джендъри, преди това ВМРО се бяха уплашили, че СЗО ще прави педофилията задължителна, още преди това пък беше Истанбулската конвенция. Във всеки един момент хората са под напрежение от някаква простотия.“

Йордан Стефанов коментира и манията по биохраните и ГМО продуктите. Според него категорично няма научни данни, които да сочат, че биоплодовете и биозеленчуците са по-полезни от нормалните такива. „Това е просто рекламен трик“, допълва. Същото е положението с ГМО храните – в повечето случаи те не съдържат нищо вредно за хората, но паниката сред обществото ги е заклеймила, а те всъщност могат да носят много ползи и в някои случаи са по-добри от биопродуктите.

„Земеделието е много тежък процес, той е унищожителен за природата. Независимо дали е биологично или не. Ти вземаш една територия, която е богата на флора и фауна – от бактерии до висши форми на живот – и унищожаваш цялата екосистема. В случая биологичното земеделие може да доведе до 50% по-нисък добив. Ако от 1 декар по конвенционален метод получиш 1 тон пшеница – с биологичния метод получаваш от 2 декара 1 тон пшеница. Ние плащаме по-висока цена за гола претенция, която не е основана на факти“, коментира микробиологът.

Той също така обясни какво точно представляват ГМО продуктите и защо всъщност не са вредни:

„Дори моите баба и дядо едно време са практикували ГМО. ГМО не е да идеш да се правиш на инженер в някоя лаборатория. Това е техника, която води до трайна промяна в генома, в наследствената информация на един вид. Както хората са превърнали вълка в пинчер. Самата прецизна лабораторна техника за модифициране е доста интелигентно направена, защото предлага на хората инструмент, с който точно да променят желан участък – и то с прецизност до един нуклеотид. Инсулинът е любим мой пример за ГМО продукт. Той е невъзможен за производство по изкуствен начин. Преди се е изолирал от прасетата, като това е трябвало да става преди вцепенението на трупа. Тоест вземаш инсулина от жлезите на прасето веднага след като го убиеш. Сега хората вече са изолирали този ген, вкарали са го в бактерията ешерихия коли и тя произвежда в течна среда инсулин, който е чист и годен за употреба. Това е красивата част на ГМО.“