Лондонски съд постанови днес, че Обединеното кралство признава опозиционния лидар Хуан Гуайдо за президент на Венецуела вместо Николас Мадуро, в дело за това кой да контролира златните резерви на Венецуела в Лондон, предаде Ройтерс.

В момента Bank of England пази венецуелско злато за около 1,13 милиарда долара, но отказва да предостави на правителството на Мадуро достъп или да го прехвърли в друга банка.

Британското правителство "недвусмислено призна господин Гуайдо за президент на Венецуела. Това задължително означава, че то вече не признава Мадуро за президент на Венецуела", заяви съдията в решение след разглеждането на делото миналата седмица.

Говорител на Централната банка на Венецуела и Николас Мадуро заявиха, че властите ще обжалват.

Каракас заведе делото в лондонски съд с намерението да принуди Bank of England да преведе 1,13 милиарда долара на Венецуела, преди отношенията между нея и Запада да се влошат преди две години.

Гуайдо, тогава председател на Националното събрание на Венецуела, се самопровъзгласи за временен президент на страната през януари 2019 г., позовавайки се на член от нейната конституция, според който председателят на парламента става държавен глава, ако липсва законно избран такъв. Демократичният свят не признава за законен избора на Мадуро на предсрочни избори, които той свика през 2018 г. САЩ, ЕС и групата от Лима, включваща 14 латиноамерикански страни признават за президент на Венецуела Гуайдо. Мадуро има подкрепата на Куба, Русия, Китай, Иран.

Режимът се отказа да гони посланичката на ЕС

Венецуела отмени решението си да изгони Изабел Брилянте Педроза – ръководителката на делегацията на ЕС в Каракас.

Решението бе взето след телефонен разговор между върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел и венецуелския министър на народната власт за външните работи Хорхе Ареаса.

Двамата са стигнали до заключението, че ЕС и Венецуела трябва де поддържат рамката на дипломатическите отношения помежду си. Това е особено важно в момент, в който сътрудничеството между двете страни може да улесни пътя към политическия диалог.