18 работнички от шивашки цех в Кричим са сред новите 33-ма заразени в Пловдив и областта за денонощието, съобщи областният управител Дани Каназирева. Цехът е затворен и там се извършва пълна дезинфекция. Тествани са всички 76 работещи в него като се очакват и останалите резултати. 

"Здравословното им състояние е добро. Няма симптоми, нямаме хоспитализирани. Сега предстои и се извършват епидемиологичните проучвания, така че ще бъдат връчвани предписания на всички контактни. Предстои много сериозна работа, за да бъдат обхванати абсолютно всички контактни лица и да бъдат поставени под задължителната 14-дневна карантина", каза Каназирева, цитирана от БНР.

Пробите са направени по инициатива на собственика на фирмата, след като миналия петък бе съобщено за първи случай на заразена жена, която работи в цеха. 

Четирима военнослужещи от поделението в Асеновград са също сред новите случаи. Един от тях е от Асеновград, а трима са от Пловдив. Четиримата мъже  са контактни на първия заразен от поделението. 

Други двама с коронавирус са от град Баня - Карловско. Другите случаи са от Пловдив, като не са свързани помежду си и заболелите са на различна възраст. 3-ма от тях са хоспитализирани.

От всички 33-ма с COVID-19 само трима са хоспитализирани. Общият брой на пациентите, които са на болнично лечение е 43. На домашно лечение са 86 души.

Десет спешни медици от Русе под карантина със задна дата

Десет служители на Спешна помощ в Русе са поставени под карантина като контактни лица, след като е потвърден случай на COVID-19 на тяхна колежка. Това затруднява работата на центъра, защото трябва да работи с 11 души по-малко.

"Това е предписание на РЗИ. Не са със симптоми. Нито един от тях няма оплаквания", каза директорът на Спешна помощ д-р Иванка Маринова и допълни, че се е опитала да разговаря с колегите си от Регионалната здравна инспекция и да им обясни сложната ситуация, но не е получила разбиране.

На служителите от Спешна помощ не са правени никакви тестове, а карантината им е наложена със задна дата.

4-годино дете от Кюстендил е сред заразените

Дете на 4 години, посещаващо детска градина в Кюстендил, е с доказана положителна проба за коронавирус, съобщи на брифинг кметът на града Петър Паунов, предаде БТА.

Контактните деца в групата са 18, на които утре предстои да бъдат взети проби за изследвания. Изследвани ще бъдат и четиримата души от персонала на детското заведение, които ще останат под карантина, считано от 26 юни.

"Това е последният ден, в който детето е посещавало детското заведение", уточни Паунов. Той посочи, че предстои да бъде направена пълна дезинфекция на детското заведение, а групата, посещавана от болното дете, ще бъде затворена временно.

Броят на децата в детска градина "Славейче" е 99, които са разпределени в пет групи. Останалите групи ще продължат да работят, каза Паунов.

Състоянието на детето е добро, предполага се, че се е заразило от единият си родител, който също е с положителна проба.

В момента 297 жители на община Кюстендил са под карантина, а болните са 130. От тях 13 са в болница, трима от които са в тежки състояние.

Броят на заразените в област Смолян расте

Броят на заразените с коронавирусна инфекция в Смолянска област расте. 

Новите случаи през изминалото денонощие са 9, сред които 14-годишно дете.

Новите заразени по общини са по трима в Мадан и Рудозем, двама в Доспат и един в Смолян. 

Четири от случаите са свързани със завода за производство на автомобилни части в Смолян. Трима служители са изолирани в дома си под наблюдение на личен лекар, а 14-годишно дете с диагноза пневмония се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. То е позитивно като контактно на родител, работещ в предприятието, съобщи д-р Сийка Чернева от Регионалната здравна инспекция в Смолян. 

Още три от новорегистрираните случаи са хоспитализирани в лечебни заведения. Продължава епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица.