Без напредък завърши поредният, този път „ограничен“ кръг от преговори за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания.

Това обяви главният европейски преговарящ Мишел Барние. Сериозните разногласия между Брюксел и Лондон остават и след четиридневните обсъжания, приключили днес.

Макар да не обвини директно никого, от думите му стана ясно, че виновен за провала е британският премиер Борис Джонсън.

Барние изтъкна, че пред последните седмици от ЕС са следили много внимателно изявленията на Джонсън, по-специално искането му за бързо постигане на политическо споразумение. Но са наблюдавали и неговите червени линии – Съдът на ЕС да няма роля в блитанското правосъдие, Обединеното кралство да не бъде задължено да продължи да се подчинява на европейското законодателство и споразумение за рибарството, което да показва, че Брекзит прави голямата разлика.

Позицията на ЕС остава тази, която се основава на Политическата декларация. А именно, це няма да има политическо партньорство без следните елементи:

• Твърди гаранции за равни условия, включително за държавната помощ, за гарантиране на открита и честна конкуренция за бизнеса от двете страни;

• Балансирано, устойчиво и дългосрочно решение за рибарите от ЕС;

• Всеобхватна институционна рамка и ефективни механизми за разрешаване на споровете.

Следващият кръг от преговори ще бъде прес седмицата, започваща с 20 юли.