"Демократична България" поиска от Народното събрание и от всички депутати да подадат оставки. Причината - в сряда, когато се приемаше годишният доклад на прокуратурата за 2019 г., представен лично от главния прокурор Иван Гешев, нито един народен представителне изрази мнение и не постави въпрос.

Съпредседателят на извънпарламентарното обединение Христо Иванов, лидер на "Да, България" и представителите на ДСБ и "Зелените" Цецка Бачкова и Борислав Сандов,внесоха писмо с искане на оставките в парламента. То е адресирано до всички парламентарни групи, а призивът е депутатите - всички 240 - да предоставят на избирателите "да оценят вашата дейност и бездейстие на избори".

"Не се е намерил нито един от Вас да постави въпроса за двойния стандарт в работата на прокуратурата, която публично разтерзава и унижава едни, а за други главният прокурор открито демонстрира, че няма да бъдат пипнати", заяви Иванов.

и допълни:

"Парламентът е сведен до ролята на гумен печат на прокуратурата, депутатите безропотно приемат всяко законодателно предложение на прокуратурата - сякаш главният прокурор има законодателна инициатива. Депутатите не смеят дори да изслушат главния прокурор веднъж на всеки три месеца, нещо предвидено в Конституцията", заяви Иванов.

Преди ден от парламентарната трибуна Гешев обяви, че иска промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да позволят на обвинението да предоставя по-малко доказателства пред съда, защото България била първенец по брой и вид доказателства, които се изискват по време на процес. Отчете работата на държавното обвинение, хвалейски се със свършеното, обяви продължаващата актуализация на струкрурата на прокуратурата със закриване на звена и дори разкритикува съда, че е много назад по този приоритет.  

Ето пълния текст на писмото на "Демократична България" до Народното събрание:

Призоваваме Ви, заедно и поотделно, да си подадете оставките и нека избирателите оценят Вашата дейност и Вашето бездействие на едни скорошни избори.

Непосредственото ни основание е позорното обстоятелство, че вчера, при изслушването на доклада на главния прокурор Гешев в пленарна зала, нито един от Вас не е направил изказване или поставил въпрос.

Не се е намерил нито един от Вас да постави въпроса за двойния стандарт в работата на прокуратурата, която публично разтерзава и унижава едни, а за други главният прокурор открито демонстрира, че няма да бъдат пипнати; въпроса за противозаконното публикуване на материали от специални разузнавателни средства; въпроса за практическото отменяне на презумпцията за невиновност; въпроса за превръщането на специализираните прокуратури в бухалки и на мярката за неотклонение задържане под стража - в инструмент за репресия; въпроса за непрекъснатата вербална агресия от страна на Гешев срещу неговите критици, срещу адвокатурата, срещу неугодните му медии и неправителствени организации, срещу български партии; въпроса за подлагането на частната собственост и пазарната икономика на все по-голяма заплаха, включително намеренията на прокуратурата да организира някакъв пропаганден линч срещу приватизацията, при все че давността отдавна е изтекла; въпроса за откритото обслужване на Пеевски и неговите медии; въпроса за невъзможността Гешев да бъде разследван и за трупащите се основания това да се случи; за участието му в срещи с премиера Борисов, на които са били планирани “удари” срещу политически опоненти и бизнес фигури; въпроса за връзките му с Пепи Еврото; въпроса за тоталното спиране на изпълнението на препоръките на Европейската комисия за реформа на прокуратурата.

В правна комисия единствените въпроси, които са му били поставени са за европейската прокуратура (Крум Зарков, БСП) и битовата престъпност (Явор.Нотев, "Атака"). Едва ли можеше да се измисли нещо по-беззъбо!

Това Ваше срамно мълчание е само последното от дълга поредица подобни действия. По същия начин Вие обслужвахте всеки каприз на Цацаров, участвахте в назначаването на най-безгръбначния Висш съдебен съвет, гласувахте като пощенски кутии открито репресивно и извънредно законодателство по поръчка на главния прокурор. Вие не смеете да изпълнявате правомощията си за редовно изслушване на главния прокурор в парламента.

И естествено, вече имате нова поръчка: занижаване на доказателствения стандарт за ангажиране на наказателната отговорност на българските граждани и то - в пъти, както става ясно от калкулациите на Гешев. Нямаме съмнение, че Вие бихте гласували подобни текстове със същата гузна безропотност, макар и да знаете, че това отваря вратата за още повече репресия, включително и срещу някои от Вас самите.

С всичко това, Вие превърнахте българския парламент в съучастник в ескалиращата криза на правовия ред в страната и в свличането ѝ към един все по-репресивен режим. Вашата малодушна капитулация подменя парламентарната с прокурорска република.

Вие сте не просто излишни и безсмислени, вие сте все по-опасни.

Позор за вас!

Оставка!