Съветът за електронни медии (СЕМ) ще се самосезира, след като Българската национална телевизия (БНТ) и "Дондуков" 2 влязоха в открит конфликт за това как обществената медия отразява президентската институция, научи Клуб Z.

Повод стана писмо, изпратено от президентството, в което се посочва, че БНТ отразява едностранно публикациите на прокуратурата - в случая относно комуникацията между президентския секретар Пламен Узунов и обвиняемият бизнесмен Пламен Бобоков. Конкретният материал касае историята с "помилването" на Петър Ненов.

В писмото е написано, че "интерпретацията и твърденията на прокуратурата по отношение на комуникацията на секретаря на държавния глава (...), са представени в цялост, включително чрез подробни графики, а отговорът на президентската институция е предаден отчасти и интерпретиран манипулативно и с внушения от страна на репортера. Отсъства позицията, че в "президентската институция няма и не се е провеждала процедура за помилването на лицето Петър Ненов".

С това писмо от "Дондуков" 2 искат право на отговор - което да бъде публикувано от медията.

От БНТ също отговориха - в ефир. Оттам посочват, че всичката информация е била сведена до графичен вид, както и че в емисията от предния ден позицията на Радев е била отразена подробно, докато тази от прокуратурата "сведена до секунди".

"Не бихме желали да бъдем въвличани в напрежение между други държавни институции", заявиха още от обществената телевизия.