Откакто е монополист на пазара на лотарийните игри Българският спортен тотализатор е повишил приходите си с над 100%. В същото време, държавното предприятие иска да увеличи разпространението на игрите си и по линия на онлайн казината, да се поставят вендинг машини за залози, както и да отпадне законовото изискване да предлага услугите си само с нает от него персонал в собствени или наети пунктове - или с други думи - иска още да се разрасне, да се разпростре подобно на мрежата на бившата вече Национална лотария и да спести разходи.

Това става ясно от становище на тотализатора по предложените от ГЕРБ изменения в Закона за хазарта, които са на етап събиране на предложения между двете четения.

"В резултат на приетите през месец февруари тази година промени (...), с които се предостави право на ДПБСТ единствено то да организира числови лотарийни игри - тото и лото и моментни лотарийни игри, при моментните лотарийни игри се наблюдава значително повишаване на приходите от продажби. За първото шестмесечие на 2020 г. приходите от моментните лотарийни игри са в размер на 28 730 956 лв. или с 14 607 854 лв. повече в сравнение със същия период на 2019 г. (ръст 103.43%). Основното увеличение е в продажбите през последните три месеца (април, май и юни) на 2020 г.", отчитат от тотализатора.

Изтъкват още, че към 30 юни предприятието (безпрецедентно) е на печалба - в размер на 375 000 лева. За сравнение със същия период на 2019 -а е на загуба в размер на 2,5 млн. лв. 

Но следва оплакването, че "въпреки наблюдаваната тенденция на увеличаване на продажбите, с ограниченията които са въведени в действащия закон - организирането на лотарийни игри да бъде само с нает персонал в собствени или наети помещения, по-бавно и по-трудно може да бъде реализиран очакваният ръст на приходите". На практика това изискване елиминира предишното предлагане на талони от касиерите в частните търговски обекти - бензиностанции, магазини за хранителни стоки и пр. Опция сега има, само ако тотото обособи площ в тези обекти (срещу наем, разбира се), посочи, че е тотото и продавачът на "талоните за търкане" е негов служител.

"Въведеното изискване за ползване на нает персонал в собствени или наети помещения в значителна степен намалява ефективността от организирането на лотарийни игри", заявяват по повода от тотализатора.

Така на практика те подкрепят идеята на управляващите изискването за персонала да отпадне, като последното предложение в тази посока е на председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова. Дариткова е записала нов текст, според който сегашното положение се отлага с 18 месеца. Срещу това се обяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов с мовита, че така на практика се разширява разпространителската мрежа, а държавата уж искаше да ограничава хазартната зависимост. Наскоро самият председател на тотото Любомир Петров обаче заяви, че амбицията на дружеството е да застъпи мрежата на Националната лотария.

От тотализатора настояват, че сега пунктовете им са много малко. Към момента те са общо 1290 броя, в т.ч. 550 собствени обекта и 740 обекта на външни контрагенти. Прилагат и сравнителен анализ каква е практиката в останалите страни в Европа със сходно на България население, за да илюстрират, че със своите 550 пункта ние сме на опашката. "Изключително рядко се наблюдава модел, в който дистрибуционната мрежа е на самия хазартен оператор", подчертават.

И приветстват също така предложението на ГЕРБ за хазарт чрез т.нар. вендинг машини - устройства на самообслужване. Въпросните устройства работят чрез сканиране на документ за самоличност, така че да не се допуска участие на лица под 18-годишна възраст.  Ще бъде преценено къде биха могли да бъдат инсталирани с цел постигане на по-висока ефективност на продажбите, готвят се от тотализатора.