Тежко въоръжени екипи на полицията, Бюрото за защита на свидетели и прокурори от Специализираната прокуратура са влезли в къща в квартал "Симеоново", където е задържан бивш служител на МВР, "приближен до укриващия се в Дубай Васил Божков", съобщи Нова телевизия. Предполага се, че бившият полицай е бил охранител на хазартния бос.

Акцията се извършва на две места в София - полицията е влязла в офис на охранителна фирма на ул. "Черковна" 38 и в кв. "Симеоново", а после и в Сандански.

По неофициална информация на Нова тв акцията има връзка с проследяването и заснeмането на един от наблюдаващите прокурори по разследванията срещу Божков, срещу когото има общо 18 повдигнати обвинения.

Припомняме, че преди седмица Божков публикува във фейсбук профила си три снимки - една на служители на Националната агенция по приходите, строени пред сградата на агенцията, и две на прокурор Ангел Кънев, който е наблюдаващ прокурор и по делото на собственика на "Нове холдинг". Кънев е заснет на улицата, в близост до НАП. Посланието на Божков тогава бе, че държавното обвинение оказва натиск върху приходната агенция, а самият Кънев получава "инструкции от #КОЙ".

Фактът, че Кънев е бил заснет на улицата, вдигна по тревога прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и тя излезе с осъдителна декларация - заснемането било натиск върху прокурора. Или с други думи - Божков отправял послание, че го следи.

В отговор "изгнаникът" в Дубай обяви, че снимките му били изпратени от "симпатизант", а дали този "симпатизант" следи или не Ангел Кънев - той не можел да знае.

 
Малко след обявлението за арестите коментира и Божков. "Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд. Задържани са мои бивши служители. Сред тях е и 70 годишен адвокат. Причините отново са непознати за българските и европейски закони. Ако целта на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или подкрепят, ще трябва да построят още много затвори", написа във фейсбук.

По-късно прокуратурата пусна кратко съобщение:

Специализираната прокуратура събира нови доказателства по текущото разследване за извършени криминлни престъпления от В.Б.

Днес, 3 юли 2020 г., Специализираната прокуратура извършва действия по разследването за събиране на доказателства във връзка с текущото разследване за извършени криминални престъпления от обвиняемия В. Б.

Служители на ГД „Национална полиция“, под ръководството на Специализираната прокуратура, провеждат претърсвания на адреси на територията на София и град Сандански, в т.ч. в офисите на търговско дружество, свързано с В.Б., с цел да бъдат иззети веществени доказателства, относими към предмета на делото.

Към момента процесуално-следствените действия по досъдебното производство продължават.